20. maalis, 2017

Kaikki kananmunat samassa pussissa

Kesän aikana on tullu käytyä Lohtajalla muutamahan kertahan. Juhulasa ja sitte vähemmän juhulallisesti tuomasa lohtolaisille "putaanpullaa", kun on tullu auteltua kaveria niisä hommisa ja samalla saannu sen päivittäisen jumppatuokion tehtyä vähä niinkö huomaamata. Semmonen väkivelekanen meininki molemmin puolin meillä. Ei vielä oo kertaakaan Salesa törmänny ihimisehen, jonka olisin tunnistannu aikalaisekseni. Kerran sisko oli ukkonsa kans sielä enempi lihapuolella kykkimäsä, ko olivat tieten Koukin mökillä.

Tänä päivänä viimeks sielä kävin ja kyllä täytyy sanua, että on ne lohtolaiset pellot ko elokuvisa tasasia vilijelyksiä. Siittäkö lähtee sisämaahan päin niin menee pahasti plänttiseks vilijelykset. Korsi sielä toinen täälä ja kaikki eri mittasia. Hietamaat ja hyvät emännät ja isännät, siinä se.

Siinäkö erilaisia autoja tuli vastahan kuka kovempaa ja kuka hilijempaa niin tuli mielehen ne entisaikojen kulukupelit. Kaukaa jo tiesi millon Keski-Jukkolan Eino tuli mopollahan, taisi olla Jupiteri vai oliko Soliferi, kohti kirkonkylää. Kuluku oli tasasta pintakaasulla. Ensin sojotti siittä Laurin Väinön mäen alta Einon keppi, ko semmosta käytti siinä suoremman jalan tukena. Arvokkahan näköstä menua.
Vihtorin, eli Jukkolan Anttiko päästeli Tunturilla se oli enempi semmosta täyttä laukkaa. Usiasti kävi kyläsä meillä ja hyppäs mopon päältä pois ennekö oli pysähtynnykkään. Ja heti oli jotain sanottavaa ko naama oli sillalailla nätisti ilosesa virnehesä. Antilla oli usiasti jotain kysyttävää. Melekeen yhtä utelias taisi olla ko minä. Pelekästähän hyväsä mielesä sitäki Antin kans ollahan. On kiva tietää mitä kuuluu. Juoruämmät on eriksehen. Sittemmin muistan Tiltanki ajannehen mopolla. No koriakkaa jos muistan väärin.

Muita mopomiehiä ei nyt meiän mäeltä ja kirkonkylän kanttorilasta tuu mielehen. 
Tänä päivänä ko siinä Salesa pullaa kävin tuomasa niin tuli mielehen ne vanahat kaupat Lohtajalla ja näin siinä jästiä eli hiivaa ja ajattelin, että oli se ennen. Langalla leikattihin isosta palasesta eikä tainnu kukaan siltikään kuolla sen takia, ettei ollu kääritty niinkö nykysin. Leiväkki oli irrallahan ja pantihin paperipussihin niinkö kaikki muuki. Äitin asialla ko tuli käytyä Hirven Ainin kaupasa niin kovin homma oli saaja paperipussisa irtokananmunat ehejinä kotia. Aika monta kertaa yks tai kaks meni rikki ja tuppas ne talavella jäätyhynki. Siittä ei ikänä toruttu ko kuulu vähä niinkö asiahan tämmönen mittatappio.
Ja en minä sitä lakeripiippua varastannu, Aini sinä laitoit yhen liikaa, ja minä söin välillä, että kaikille meille oli vain yks eikä tarvinnu tapella. Sen myönnän etten sanonnu, että nyt tuli yks liikaa - anna anteheks taikka piekse sitte ko tuun samoille seu`uin.
Nykysin kaikki pannahan niin pakettihin, etten ainakaan minä saa makkarasiivujakaan paketista muutako kauhian ähäräämisen kans. Ei löy`y justihin sitä kulumaa mistä se pitäis aueta. Ennen makkarat pyöritettihin "sirkkelillä" tangosta tyylihin "palijoko pannahan".

En tiä meniskö tämä mailma pilalle vaikka palattas vähä takasippäin entisihin aikohin, irtomaitua, kananmunia ja sitä rataa. En usko.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu