20. maalis, 2017

Etelän vappu taitaa olla lohtolaista perua

Huomena on sitte vappu. Lohtolaisille sillon joskus polovenkorkusen aikahan vappu oli "työn" juhula. Joskus muistan, että himankolaiset kävi marssimasa mutta enimmäksehen marssivat omalla kirkonkylällä. Kerran olin kahtomasaki, ko tietenki mentihin äitin kotia Tuunalahan kylähän niin siinä mennessä punaliput nähtihin, oli se komiaa ko soittokunta paukutti rumpua ja siinä torvet soi isosti. Lohtojalla en tiä oliko ikänä torvisoittokuntaa omasta takaa. En ainakaan muista. 
Minusta se oli aivan oikein, että työväki piti ihtestä meteliä vappuna. Maalaisliitto nojas lakikirijahan ja Raamattuhun ja vasemman käen väki laulo kansainvälistä. Se oli sitä oikiaa politiikkaa ja toimehen tultihin hyvin. Nuorisoseurantalot ja työväentalot seiso omalla paikallahan siististi sovusa. 
Ei se aina niin tietenkään oo ollu mutta siihen aikahan ko minä olin pikkupoika niin oli.

Hengellisemmällä väellä oli niilläki joka "porukalla" omat pytinkinsä seurakunnan rakennusten lisäks. Lohtojalla taisivat olla enempi vain evankelisten rukoushuonehia siihen aikahan. Nyt taitaa olla vähä enempi kaikennäköstä.

Nyt tästä vapustaki on tehty enempi semmonen karnevaali, työväen juhula on laajentunnu äärioikialta vasemmalle. Ylioppilahat kulukee sillileipiähän syömäsä puistikosa ja ryyppäävät ihtensä kipiäks. Minäki ko ylioppilas oon niin saisin panna hatun päähän mutta pentele ko on menny hukkahan. En löyä mistään. Äiti sano, että saattaa olla josain vintin päällä naulasa. Ei sillä sitte oo kovin palijo ollu käyttyä ko sinne on pölyttynny. Mikään ei oo niinkö ennen.

Sillon Furuluojon aikahan mentihin aina simapullojen ja munkkien kans Jukkolanmäen Aulikin ja Kyöstin kans filteille makoilehen meijerin tykö ko sielä oli semmonen laaka kalliokivi misä oli mukava olla, ja oli sielä Erkkilän Kariki ja Jukkolan Kaijaki mukana joskus, niin ja Tapioki. Niemelän Mariaki tuli Niemelän perukalta ja Hietalasta Hietalan nätit tytöt siittä pappilan tanahuan läheltä, vai oliko heitä kaks, nyt en oo varma. Saatto ne Esko ja Veikkoki päästä mukahan. Ilimasa oli semmosta pientä "tykkäätpäs" meininkiä. Muistelen, että Veikkua ja Aulikkia usutettihin kauhiasti halailehen toisiahan. Munkilla ja simalla joskus taisi onnistuakki. Oli toivon ja lempeen aika. Täytyy myöntää, että jonku verran sitä mullaki oli Marian suuntahan vetua mutta siihen se jäi. Ei uskaltannu äänehen sanua. Erkkiperän koulusa istuttihin Marian kans paripulpetisa rinnatusten. Myönnän, että joskus piti vähä vilikasta kokehisa Marialta, että menikö oikein.

Vappu taisi muuten olla enempi lohtolaisehen ja maaseu`un perintehesen kuuluva perunan kellarista nosto päivä. Laitettihin siemenet itähän. Jotenki on jäänny mielehen, että isännät levitti tunkiotki pellolle tuona päivänä usiasti. En minä tiä miks mutta niin se vain meni. Taisi olla koko maasa vähä sama meininki.

Vappu on ihan kiva juhula näin tähän pitkän pimiän ajan päätteheks. Ne amerikkalaiset kurpitsanpääpäivät, halloweenit, vois lopettaa mutta tämän vapun me piämmä. Saa simaa ja munkkeja mahan täyeltä.
Kaisa-sisko oli äitille vienny munkkipussin tänä vappuna naulahan oven taka ko äiti vielä nukku, mutta ne munkit meni parempihin suihin. Harakat oli kovasti lihavia ko eilen äitillä kävin. Lensivät huonosti. Ko eivät vain halakiais.

tuomo

youtube.com

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu