20. maalis, 2017

Kelevoton Kranck pilas Furuluojon

Yritin hakia kuvaa vanahasta Furuluojosta. Enpä löytänny mutta tämä teksti tuli vastahan ja kyllä huvitti. "Kelvoton" Jacob Kranck pilas talon. Elämäni ensimmäiset vuojet tuosa talosa tuli asuttua eli vajaat kymmenen vuotta aina 1963 asti, jollon muutettihin kirkolle. Muistuipa tekstistä niin palijo eläviä muistoja mielehen, että melekein veti haikiaks. Päärakennuksen vintillä oli hyvä ampua jousipyssyllä pilikkaa koko talon pituuelta kamarinpuoli seinähän. Oli oikein semmonen pyssyn näkönen ja siinä kaarijousi kiinni ja laukastihin "liipasimesta". Renkituvasa oli puujalakoja ja kummituksia Vihtorin (Jukkolan) Antin mukahan, jotka velipojan ja Jukkolan Kyöstin kans hääjettihin matkohin pujottamalla välikatto alas. Nyt on talo komiana museona kirkonmäellä. Sama temppu tehtihin aitan välikatolle. 
Ulukohuussi oli Furuluojosa, ja "reikä" monta metriä korkialla, että piti oikein kiivetä muistaakseni yli kahenkymmenen rappusen, ja Antti sano että alas ei reiästä saa kahtua taikka tulee sokiaks. Se asia uskottihin kans. 
Kävimmä vaimon ja äitin kans Furuluotua ihailemasa mutta eipä olleet nykyset asukkahat paikalla. Samalla käytihin Jukkolan mäellä ja muutenki ajeltihin erkkiperää ympäri. Kovasti on muuttunnu nyt ko tarkemmin asiaa tutki.
Nuo korijaukset tuosa huvittaa, "vuorin ja seinän väliin pantiin eristykseksi pahvia" - niinpä. 

"Furuluoto, Lohtajan kappalaisen pappila

1800-luvun puoliväliin tultaessa kappalaisen virkatalon, Furuluodon, rakennukset olivat rappeutuneet kelvottoman Jacob Kranckin ollessa pari vuosikymmentä virkatalon haltijana. Tammikuussa 1854 asetettiin toimikunta huolehtimaan virkatalon kunnostamisesta ja uuden päärakennuksen ja muidenkin rakennusten pystyttämisestä. Johtokunta sai töihin täydet valtuudet.

Kun uuden kappalaisen, Tallgrenin, irtaimisto oli 27 hevosella noudettu Luodosta, tulivat uudet korjaukset ajankohtaiseksi. Virkatalosta puuttui vielä tuiki tarpeellinen rakennus, renkitupa. Kirkonkokous oli saanut tiedon, että Toholammin Luoman maalla olisi myytävänä sovelias talo. Asiamiehet tekivätkin kaupan, ja niin ostettiin sadalla ruplalla talo renkituvaksi.

Päärakennuksessa oli aluksi lautakatto, mutta v. 1861 päätettiin, että siihen laitetaan pärekatto ja sen vanhasta tehdään navetankatto.
Lokakuussa 1872 päätettiin, että Furuluodon päärakennukseen tehdään uusi porras ja samanlainen ja samanvärinen kuisti kuin kapteeni Melleniuksen talossa oli.

Päärakennuksen kivijalkaa korjattiin ja rapattiin v. 1891. Samalla tuuletusta varten jätettyihin aukkoihin tehtiin ovet ja lattianniskat tuettiin kivilatomuksilla sekä oikaistiin seinät, jotka vuorattiin sahalta ostetuilla laudoilla ja maalattiin öljymaalilla. Vuorin ja seinän väliin pantiin eristykseksi pahvia. Sisällä paperoitiin salin ja kahden peräkamarin seinät ja katot. Ovet, akkunat ja lattiat maalattiin. Vintiltä kunnostettiin yksi huone hankkimalla siihen kaksinkertaiset lasit.

Myöhemmin kappalaisen virkatalosta tuli kanttorila. Uusi kanttorila rakennettiin vanhan seurakuntatalon viereen. (Suur-Lohtajan historia II s. 320-321)" 

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu