20. maalis, 2017
Yritin hakia kuvaa vanahasta Furuluojosta. Enpä löytänny mutta tämä teksti tuli vastahan ja kyllä huvitti. "Kelvoton" Jacob Kranck pilas talon. Elämäni ensimmäiset vuojet tuosa talosa tuli asuttua eli
vajaat kymmenen vuotta aina 1963 asti, jollon muutettihin kirkolle. Muistuipa tekstistä niin palijo eläviä muistoja mielehen, että melekein veti haikiaks. Päärakennuksen vintillä oli hyvä ampua jousipyssyllä pilikkaa
koko talon pituuelta kamarinpuoli seinähän. Oli oikein semmonen pyssyn näkönen ja siinä kaarijousi kiinni ja laukastihin "liipasimesta". Renkituvasa oli puujalakoja ja kummituksia Vihtorin (Jukkolan) Antin mukahan, jotka velipojan
ja Jukkolan Kyöstin kans hääjettihin matkohin pujottamalla välikatto alas. Nyt on talo komiana museona kirkonmäellä. Sama temppu tehtihin aitan välikatolle.
Ulukohuussi oli Furuluojosa, ja "reikä"
monta metriä korkialla, että piti oikein kiivetä muistaakseni yli kahenkymmenen rappusen, ja Antti sano että alas ei reiästä saa kahtua taikka tulee sokiaks. Se asia uskottihin kans.
Kävimmä vaimon
ja äitin kans Furuluotua ihailemasa mutta eipä olleet nykyset asukkahat paikalla. Samalla käytihin Jukkolan mäellä ja muutenki ajeltihin erkkiperää ympäri. Kovasti on muuttunnu nyt ko tarkemmin asiaa tutki.
Nuo korijaukset tuosa huvittaa, "vuorin ja seinän väliin pantiin eristykseksi pahvia" - niinpä.
"Furuluoto, Lohtajan kappalaisen pappila
1800-luvun puoliväliin tultaessa kappalaisen
virkatalon, Furuluodon, rakennukset olivat rappeutuneet kelvottoman Jacob Kranckin ollessa pari vuosikymmentä virkatalon haltijana. Tammikuussa 1854 asetettiin toimikunta huolehtimaan virkatalon kunnostamisesta ja uuden päärakennuksen ja muidenkin
rakennusten pystyttämisestä. Johtokunta sai töihin täydet valtuudet.
Kun uuden kappalaisen, Tallgrenin, irtaimisto oli 27 hevosella noudettu Luodosta, tulivat uudet korjaukset ajankohtaiseksi. Virkatalosta puuttui
vielä tuiki tarpeellinen rakennus, renkitupa. Kirkonkokous oli saanut tiedon, että Toholammin Luoman maalla olisi myytävänä sovelias talo. Asiamiehet tekivätkin kaupan, ja niin ostettiin sadalla ruplalla talo renkituvaksi.
Päärakennuksessa oli aluksi lautakatto, mutta v. 1861 päätettiin, että siihen laitetaan pärekatto ja sen vanhasta tehdään navetankatto.
Lokakuussa 1872 päätettiin, että
Furuluodon päärakennukseen tehdään uusi porras ja samanlainen ja samanvärinen kuisti kuin kapteeni Melleniuksen talossa oli.
Päärakennuksen kivijalkaa korjattiin ja rapattiin v. 1891. Samalla tuuletusta
varten jätettyihin aukkoihin tehtiin ovet ja lattianniskat tuettiin kivilatomuksilla sekä oikaistiin seinät, jotka vuorattiin sahalta ostetuilla laudoilla ja maalattiin öljymaalilla. Vuorin ja seinän väliin pantiin eristykseksi
pahvia. Sisällä paperoitiin salin ja kahden peräkamarin seinät ja katot. Ovet, akkunat ja lattiat maalattiin. Vintiltä kunnostettiin yksi huone hankkimalla siihen kaksinkertaiset lasit.
Myöhemmin kappalaisen
virkatalosta tuli kanttorila. Uusi kanttorila rakennettiin vanhan seurakuntatalon viereen. (Suur-Lohtajan historia II s. 320-321)"
tuomo
Uusimmat kommentit
21.05 | 14:24
nimi oikein, seppo salo !
21.05 | 08:24
Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".
11.04 | 12:29
Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.
11.04 | 12:26
Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.