25. maalis, 2017

Earth Hour tuo vuoden jälkeiset tapahtumat pintaan

Jotenkin tuli mieleeni vuosi sitten tähän aikaan Earth Hour Ylivieskan kirkossa. Se tunnelma oli suorastaan käsin kosketeltavan maaginen.

Pidimme iltamusiikki tilaisuuden, viikkoa ennen kirkon tuhoa Korhosen Eevan ja Linnanmäen Veli-Matin kanssa. Kirkko oli pimeä ja valaistuna olivat nuottitelineet ja Veli-Matin "saarnapönttö". Viuluviikarin päivyriin kotisivuilleni kirjoitin:

"19.3.2016 Earth Hour Ylivieskan kirkko. Maailma säästää ympäristöä ja luonnonvaroja pitämällä tunnin energiankulutuksen minimissään. Ylivieskan kirkko oli kynttilöin valaistu ja sain olla Veli-Matti Linnanmäen ja kanttori Eeva Korhosen kanssa osa tätä tapahtumaa. Soitin Bachin Arioson omalla tavalla säestys sovitettuna ja Antonin Dvorakin Uuden maailman sinfoniasta Largon sekä Erik Satien Gymonopedie nro 1 viululle ja uruille sovitettuna. Oli todella kaunis kirkko luonnon valossa ja tunnelma oli jotain uskomatonta. Kaunista."

Emme aavistaneet, että se jäi sen kirkon viimeiseksi varsinaiseksi iltamusiikki/konserttitilaisuudeksi. Hiljaisen viikon keskiviikkona seuraavalla viikolla oli vielä Sanan ja musiikin ilta, jossa soitin kolme kappaletta. Mukana Timo Määttä ja Eeva Korhonen lisäkseni.

Soitin Earth Hour-konsertissa mm. Erik Satien Gymnopedie 1:n, Dvorakin Sinfoniasta uuteen maailmaan osan Largo ja Bachin vähemmän soitetun Air:n.

Muutaman päivän kuluttua liekit löivät kirkon ikkunoista ja rakennus oli päivälleen vuosi sitten poissa. Yön messu pidettiin sankarivainajien muistolaattojen edessä palavan kirkon raunioilla.

Olin sanaton.

Antonín Dvořák New World Symphony Op. 95 - Largo Cover : 1870 - Puget Sound on the Pacific Coast by Albert Bierstadt, Seattle Art Museum, Seattle, WA

YOUTUBE.COM

Vuosi sitten Ylivieskan kirkossa Earth Hour ja viululla, urkusatsilla vahvistettuna tämä Erik Satie oli suorastaan koskettava pimeässä kirkossa.

Se oli yksi mieleenpainuvimmista hetkistä Ylivieskan vanhassa, palaneessa kirkossa.

Hiljaisen viikon Sanan ja musiikin ilta seuraavana keskiviikkona jäi viimeiseksi. Lankalauantaina tuli tuhosi kirkon. "Viuluviikarin" päivyriin kirjoitin:

"23.3.2016 Ylivieskan kirkko. Hiljaisen viikon Sanan ja musiikin ilta. Kanttorina Eeva Korhonen ja tekstit luki kirkkoherra Timo Määttä. Soitin Marcellon sonaatista G kaksi osaa Largo ja Andante sekä Mozartin Ave Verum Corpus ja lopuksi Bachin virrestä 480 tehdyn sovituksen Muista Jeesus minua. Pääsiäisen sanoma vetää hiljaiseksi isonkin miehen. Minulle hyvin merkityksellinen ilta."

Ylivieskan 200 vuotta vanha kirkko paloi lankalauantaina tuhopolton seurauksena. Nuo kaksi edellä kuvaamaani tilaisuutta jäivät musiikillispainotteisina sen kirkon viimeisiksi.

tuomo

Alfred Eric Leslie Satie (Honfleur, 17 May 1866 -- Paris, 1 July 1925) was a French composer and pianist. Starting with his first composition in 1884, he sig...

YOUTUBE.COM

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu