26. maalis, 2017

Lukkarilan Jalamarin jäniskevennys

Joskus 1960-luvulla ja siittä etehenpäin mulla muisti pelaa lohtolaisista takseista. Meillä oli tapana Tapion kans kaikki loma-ajat olla Välikannuksen Tuunalasa äitin kotona. Sinne mentihin ylehensä Kankahan Antin autolla, hihtolomalla oli sukset mukana ja tietenki viulut ja sellot aina, joka lomalla. Syksysin ei ollu ko perunnannostolomaa muutama päivä ja se oltihin kotona. Ylehensä äiti kävi soittamasa Tuunalan naapurihin Tokolan Vilholle, että pojat tulee ottasko Aino riihen tykönä vastahan. No Kankahan Antin autosa oli aina ajamasa Siermalan Alpo taikka velijensä jonka nimiä en muista, ko semmosesti asia järijestettihin. Siermalan pojat tiesi misä pojat pitää laittaa autosta pois. Ja Aino taikka Iita-tummu oli vastasa.

Ko lomat oli pietty niin tuli kotia lähön aika. Muutaman kerran haki Jukkolan Yrijö massikalla ko oli mattoja jokirannasa pesty ja ne piti tua kotia ja samalla äitille kangaspuut. Siinä sitä köröteltihin peräkärryn päällä Lohtajalle. Nyt taitas saaha sakot moisesta kuormasta.

Usiammin mentihin taksilla kotia komiasti. Lukkarilan Jalmari oli melekeen aina taksarina Mersullahan ja kerkes istua Tuunalasa pitkähän, eikä mittari käynny, ko meitä haettihin pitkin lammasaituuksia ko lähettihin piilohon, ko ei haluttu vielä lähtiä lomalta vaikka huomena alako jo koulu. No kyytille meijät saatihin pikku houkuttelulla. Jalmari usiasti sano, että tulukaa nyt voiahan ampua välillä jänis evähäks ja näytti jotaki pyssyä, että tällä. Ei onnistuis enää eikä mekkään kyllä ikään jänistä ammuttu. Mielehen on jäänny Jalmarin matala ääni ja harvahko puhetyyli.

Marinkaisihin Pelttarille ja isän kotia mentihin usiasti Havelan Einon taksilla ja se kyyti oli komiaa ko pääsi amerikkalaisen kyytille. Jotenki semmonen mielikuva, että oli Ramblereita. En oo kyllä varma. Niemeläsäki käytihin ennen ko meille tuli auto joko Niemelän Väinön Nuffieltin kyytillä taikka sitte Havelan Eino amerikanraualla. En minä tiä miksi se näin oli että mersulla Kannuksehen ja amerikkalaisilla lähemmäs.

Muuten sen aikuset henkilönkulijetus konstit oli tratkorin nostolaittehisa taikka kärryllä vällyisä taikka irto penkillä. Kuinka usiasti Jukkolan Tilta ja Antti tulikaan David-Brownilla meille kirkolle kylähän. Tiltalla oli nostolaittehien päällä jonkulainen istumapaikka ja jalat vain heilahteli. Niin sitä meni muutki mutta tuo on jäänny mielehen. Nyt sais sakot ja ankarasti verotettas väärästä polttoainehesta.

Isä kerto, että ko heillä oli se tanssiorkesteri, oliko se nyt Marino nimeltähän niin aina keikat mentihin taksilla. Puution Veikkoko se nyt oli ja sillä oli semmosia isoja letukoita muistaakseni. Eikös se Ilmo jatkannu samalla linijalla. Sen verran hämärä muistikuva ettei siittä sen enempää.

Oli se jotenki rennompi meininki ennen vanahaan. En tiä.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu