1. helmi, 2018

Lumitöitä keviästi naapurinpojan kans

Lumityöt tuli tehtyä. Oli keviää lunta ja mukava pukata.

Ei talavinen maisema enää kaunihimpi voi olla. Aurinkoki yrittää pilkistellä jostakin ja lunta on vanahan ajan mallihin tullu pukattua tuohon talon seinustalle eristeheks. Voi olla että joku tämänki kieltää mutta meillä mennähän näin.

Naapurisa oli Ottolla samat hommat menosa ja perheeseen oli tullu käsi poskella syntynnehen poikalapsen verran viime yönä lisää väkiä eli onnittelin ja turistihin muutenki niinkö aina. Asseri poika oli hakennu lumikolan ja kysy, että saako tulla auttahan. No tietenki saa ja iso apu oliki. Lumi siirty Asserilta nätisti kuusen alle.

On se kuulkaa hieno katu tämä Ylivieskan Tavitie asua. Naapurisopu on aivan omaa luokkaansa entisihin paikkohin verrattuna. Aina tullahan juttelehen ja mielipitehiä sanotahan vähä asiastako asiasta. Tietenki meki ollahan semmosia, että tupatahan sanohon mutta kaikille oon aina sanonnu, että täälä saa sanua just mitä ajattelee mutta kukaan ei tältä kartanolta lähe vihoisahan. Sopu pitää olla kaikilla yhteinen asia. Sama se pätee Reisjärven Kellonmäelläki. Meille tulee aina väkiä käymähän ja me käymmä kans mutta sovusa pitää lähtiä vaikka oikein mielelläni kuuntelen mielipitehiä ja sanon omani.

Isä-Eskon kansa kyräiltihin monta vuotta puolin ja toisin sattunehesta syystä. Kumpikaan ei kuunnellu eikä tullu kuulluksi. Viimesinä päivinähän isä sano, että huolehi Tuomo, että sopu säilyy - niin oon nyt yrittänny. Oltihin läksymmä opittu jo aikasemmin ko isä soitti, että hae Tuomo se vene sieltä rannasta ihtelles. Siihen asti oli ollu vähä hilijasempaa. Hain isän kyytille ja yhesä haettihin ja puhuttihin asiat seleväks. Sopu astu välihin ja sanon suorahan, että kyllä tämä sitä arijen kristillisyyttä on parahimmillahan. Ei kaikkien kans tarvi pärijätä ja tulla toimehen mutta vihaa ei saa olla.

Se on vähä silla lailla, että maailmahan puhetta mahtuu mutta se sopu on kaikkein tärkein. Ei tarvi olla yhtä mieltä mutta pitää vähä sietää. Pitää jutella niin kauan, että löytyy yhteinen sävel.

Muistanko Niemelän Väinö kerto jutun Haltin Einosta. Väinö oli päättänny, että vaikka Einon juttu kestäs kuinka kauan niin loppuhun kuuntelen. Eino kerto käärmehen taposta muistaakseni Austraaliasa. Viien aikana aamulla oli jo lapio pään päällä, että kohta losahtaa. Sillon Väinö oli sanonnu Einolle unenpöpperösä, että ei kyllä nyt pitää lähtiä navettahan. Eino oli tuumannu, että joo, yöks kotia vaikka menis aamuhun.

Vähä sama se on meininki meilläki että sopusasti pitää elää ja olla mutta mielipie pitää sanua ulos ja sopia jos sovittavaa on.

Se helepottaa monasti eikä välinpitämätön saa olla.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu