17. heinä, 2020

"Puhu ny vaikka Jumalasta"

Aattelin kertua kaks semmosta pientä muistumaa Lohtajalta sukulaismiehistä ja heiän kuorma-autoista nyt aluks.

Setä-Urholla oli Scania aikanahan, jolla ajo sekä soraa että tukkikärryki oli. Se oli talon ainua auto eli sillä ajettihin kyläreisut ja tehtihin työt. Tukkikuormia haki palijo jostaki Vattajan takaa ja sen aikasilla vehkehillä se oli vaikiaa maastua. Äitin sisko ja kummitätini Laila, nykysin me asutahan Ylivieskasa kumpiki, oli kerran kyytisä ko kuormaa hakivat sieltä jostaki ampuma-aluehelta. Kovaa piti tryykätä että pääsi kuorman kans, ja tuli äkkipysähys jostaki syystä, niin tukit tuli taka-akkunasta läpi hytin. Siinä kävi tuuri, ettei menny Lailalta eikä Urholta henki. Muistan ko tulivat sitte Furuluotohon ja kertovat asian.

Urho oli "kania" miehiä mutta Anttilan Eetvi ja Salamenin Arvi enempi Sisu ja Vanaja linijalla. Molemmat tais olla palijo sorahommisa ja aurasivakki muistaakseni. Monet kerrat on Salamenin ja Anttilan tuvasa istuttu.

Tästäpä tuliki mielehen yhen kuorma-automiehen tarina joskus 1980-luvulta. Nimiä en sano mutta tuttu mies mulle ja tiän että tosi kertomus.

Kerto, että pankinjohtajalta oli tullu tiukanolonen kirije, että pitäis tulla konttorille äkkiä ko vekseleitä on menny pitkäks. No automies pujotti kinttahansa ja lähti konttorille. Hyvä sananen ko oli niin neuvo vähä pankinjohtajaa, joka alotti litanialla koroista, jokka siihen aikahan huiteli 17% paikkeilla, viivästyskoroista ja vakuuksista. Oli aivan maansa myynny mies.

No automies kuunteli ja tuumas, "mulla menee hyvin. Sora käy kaupaks ja oon ostannu kenttäsirkkelin. Soramonttu tuli kaupan päälle. Se pitäis maksaa taikka tulee kauhiat sakot."

Pankinjohtajan korvat alako punottaa. Kysy automieheltä, että "mitä meijän pitäis tehä". Sillon soramies oikein kimmelty, nyt päästihin asiahan. "Ekkö sää tiä mitä pitäis tehä, ja oot pankinjohtaja. Mää tiän mitä mun pitäis tehä mutta ko kysyt niin mää autan suaki. Käännä se tuoli ympäri, ota selekäs takaa siittä kaapista vekselilomake. Kirijota siihen niin iso summa, että tulee vanahat maksettua ja saajahan sahaki maksettua". Automies meinas että soramontusta ei kannattannu puhua mitään ko olis ollu liian palijo selitettävää.

Näin tuli vekselit maksettua ja nykysin menee siinä firmasa hyvin.

Tulee toinenki saman tapanen mielehen. Esko-isä, Niemelän Väinö ja joku matkasaarnaaja oli alottamasa jotain seuratilaisuutta josain. En muista misä mutta isä tämän puhu. Matkasaarnaaja oli siinä vähä ihimetelly, että mistä sitä tänä iltana puhus. Niemelän Väinö oli tuumannu, että "puhu ny vaikka Jumalasta". Siinä olivat vähä aika kahtellehet toisiahan. Seurat voi alakaa ko puheen aihekki selevis.

Tämmösiä juttuja tällä kertaa.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu