Vuosi 2017

12.2.2017 Raudaskyän kristillinen opisto Palvelevan Puhelimen Pohjois-Suomen väki koolla koulutuspäivässään ja Jaana Tuomi pyysi minua soittamaan ns. kirkkoviulua tälle väelle. Niinpä minulla ei ole tapana kieltäytyä jos vain suinkin sopii. Pikkusen meinas jännittää, että ehtiikö jännetupentulehdus parantua ja saanko lastotetun käteni kuntoon. Sain ja soitin "Oi katsohan lintua oksaalla puun" ja "Suojelusenken". Kirkkoviulu herätti paljon kysymyksiä kuten soittamisenikin. Minua säesti kirkkohallituksen toiminanjohtaja tälle työlle eli Titi Gävert, joka myös osasi soittaa viulu. Oli kiva kuulijana kuulla viulun ääni vähän kauempaa kuin vierihoidossa. Kiitos Jaanalle, tämä oli mukava tapahtuma ja kutsu.

19.2.2017 Sievin kirkko Jumalanpalvelus. Gideon veljet Leo Mehtälä, Tapani Keskitalo ja allekirjoittanut olimme Jumalanpalveluksessa palvelemassa. Soitin pyynnöstä kaksi laulua eli "Oi katsohan lintua oksalla puun" ja "Suojelusenkeli". Kirkossa oli todella vähän väkeä, joka minua erityisesti Leon erinomaisen saarnan takia kovasti harmitti. No Sana on jaettu ja ne jotka sen ottivat vastaan ovat kuulleet Sanoman joka on evankeliumin viesti meille ihmisille.

5.3.2017 Ylivieskan kirkko, radiojumalanpalvelus Pooki. Eeva Korhosen kanssa hoidimme palvelutehtävää musiikin osalta olimme ja ajoimme Merijärvelle pienen kommelluksen saattelemana. Tiet ovat olleet tänä vuonna erityisen liukkaat. Niinpä Taluskylän tiellä otimme Volvo-valssia ojan pohjalle. Onneksi Tapio Hintsala otti liftarit kyytille ja pääsimme ajoissa Merijärvelle, jossa elämäni ensimmäisen kerran sain olla myös suntiona.
Kummassakin tilaisuudessa soitin Vivaldin Sonaatista VIII ensimmäisen Largo osan ja samaisen säveltäjän sonaatista IX Andantte osan. Lisäksi Rachmaninovin Vocalise oli ohjelmassa. 
Volvon saimme takaisin ystävällisen hinauspalvelun hoidettua sen Alavieskan Seolle. Enkeleitä oli matkassa liukkaalla tiellä.

19.3.2017 Resjärven kirkko messu jumalanpalvelus ja konsertti harjoitus kanttori Pekka Luukkosen, suntio-laulaja Henna Haukipuron kanssa. Palvelin soittamalla Rachmaninovin Vocalisen, Loilletin sonaatis E osan Largo, Ole Bullin Kun hiljaisin hetkin ja Lauri-Kalle Kallungin virsisovituksen "Nyt vielä etehesi" viululle ja uruille. Konsertti Reisjärven kikossa on pääsiäisen tienoilla 7.4.2017. 

2.4.2017 Jussipekan koulu Sievi. Kansalaisopiston työvuosi alkaa olla pulkassa. Työnäyttelyssä kävin esittelemässä viulua ja viulunsoiton opiskelua Ylivieskan seudun kansalaisopistossa. Mukanani olivat oppilaat Viivi Hakala pianistina ja Sofia Korkiakangas viulistina. On se vain minulle vanhalle ukolle mieleenpainuva hetki kun molemmat olen laittanut musiikilliselle taipaleelle pari vuotta sitten. Reippaasti esittivät kappaleensa. Hieno juttu. Ensi vuonna jatketaan.

7.4.2017 Reisjärven kirkko. Pääsiäisen iltamusiikkia yhdessä kanttori Pekka Luukkosen ja laulaja-suntio Henna Haukipuron kanssa. Monipuolisesti soitin suomalaista eli Erkkilää, Adagio ja Sibeliusta, Religioso sekä toisaalta vähän tästä läheltä eli Lindbergin Taalainmaan virren. Ensimmäisen kerran elämässäni lauloin julkisesti eli Merikannon Oi kiitos sa Luojani armollinen yhdessä Hennan kanssa duettona sekä toisena Panis Angelicus. Hennan lauluissa oli useissa omin sovituksin mukana. Erittäin antoisa ilta.

12.4.2017 Pääsiäisen sanan ja musiikin ilta Suvannon kappelilla Ylivieskassa. Yhdessä kanttoreiden Teija Siirtola ja Eeva Korhonen kanssa. Omana soitin Vivaldin Sonaatin nro IX ensimmäisen osan. Lisäksi Teijan kanssa Corellin yhdestä kaksoisviulusonaatista ensimäisen Largo-osan sekä Shostakovitshin Preludion. Lisäksi olin mukana Webben Agnus Deissä. Mukava ilta tämäkin laitettavaksi muistojen kirjaan.

5.5.2017 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Sain olla palvelemassa seurakunnan jäsenen Irja Hylkilän siunaus- ja muistotilaisuudessa. Reisjärvellä on tapana tuoda arkku siunaustilaisuuden alussa siunattavaksi kirkon alttarin eteen perinteisen maton taikka raanun päälle. Yleensä tähän kuuluu musiikki ja minun oli pyydetty soittamaan Lindbergin Vanha virsi Taalainmaalta, jonka myös yhdessä kanttori Anni Hilliahon kanssa toteutimme. Seppeleenlaskun yhteydessä pyyntönä oli kuulla tuttuakin tutumpi Suojelusenkeli, "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..:". Arkun poistumista hatausmaalle säestivät Vesa Erkkilän Adagion sävelet.
Muistotilaisuudessa seurakuntakodilla sain soittaa Aato Sointeen "Tuonne, tuonne kaipaan" ja päätösvillen "Oi Isä vanhuudessa" viimeisen säkeistön jälkeen jatkoin soolona oman sovitukseni tähän samaan virteen joka päätti tilaisuuden. Oli mieleenpainuvaa tavata kaukaakin tullutta saattoväkeä ja samalla sai paljon itsekin. Kiitos Irmalle, joka kantoi päävastuun äitinsä viimeisistä hetkistä tämän maallisen vaelluksen retkellä.

7.5.2017 Messu Reisjärven kirkossa, jonka toimitti kirkkkoherrana Rauli Junttila, kanttorina Anni Hilliaho ja suntion Henna Haukipuro. Sain olla musiikillisena palvelijana ja soitin ns. vastausmusiikkina Dvorakin Largon ja kiitosmusiikkina Löytyn Kahden maan kansalainen ja lopuksi Albinonin Adagion. Olipa taas niin ilo palvella tällä tavalla. Kiitos.

7.5.2017 Ylivieskatalo Akustiikka ja seurakunna lapsi-, nuoriso ja kirkkokuoron kevätkonsertti "Lehdossa lintujen laulu nyt soi". Laulaminen on iloinen asia ja aina jotenkin vaatii sopeutumista tilanteeseen. Ei kaikki mene kuin ajatellaan. Lisäksi se on hyvin yhteisöllistä. Siksikin olen mukana kirkkokuorossa ja usein lapsi- ja nuorisokuoron matkassa. Tällä kertaa sain olla viuluni kanssa avustamassa jälleen kerran. "Katsokaa taivaan lintuja", "Tänä aamuna aurinko nousi" ja "Rukou on silta" saivat obligaaton ja pienet väli- ja alkusoitot. Ihan mukava ja opettavainen taas kerran. Joskus vain lapsilla on halu laulaa ja joku välisoitto unohtuu mutta siihen pitää kyetä soveltamaan nopeasti omaa juttuaan. Hyvinhan tuo meni. Kiitos tästä ja koko keväästä. Paljon iloa on saanut kokea.

25.5.2017 Ylivieskan kirkon rauniot ja kirkkopuisto. Messu palaneen kirkon raunioilla jossa Kirkkokuoron mukana bassossa ja sitten piknik tapahtumassa puistossa kuorossa ja viulusoolo Korhosen Eevan kanssa. Soitin Ole Bullin "Paimentytön sunnuntain" ja Vivaldin "Cantabilen" joka tunnetaan lisänimellä "tikli". Oli erittäin mukava mutta pitkä päivä kun soittamisen lisäksi olin mukana kirkkokuoron osuuksissa. Ilma oli noin 8 asteen lämpöinen ja tuulinen. Sormet kylmänä mutta muutoin lämpöisin mielin eli oikein mukava juttu. Sain tutustua myös trupetisti Janne Nietulaan. Luulenpa, että vielä joskus soittelemme yhdessä jotain mukavaa.

28.5.2017 Suvannon kappeli seurakunnan jumalanpalvelus ja messu sekä 75 vuotta tänä vuonna täyttävien juhla. Kanttorina Teija Siirtola johti Eläkeliiton kuoroa, jonka muutamiin laluihin soitin alkusoitot ja muokkasin jonkinmoisen obligaaton tapaisen. Jumalanpalvelus aloitettiin ystäväni Niemelän Hannun säveltämällä ja Liisa Vuorisen sanoittamalla laululla "Valo voittaa pimeyden". Jumalanpalveluksen lopuksi kuoro lauloi Jaakko Löytyn "käy Herra meitä siunaamaan", siihenkin väsäsin jonkinmoisen viulustemman ja alkusoiton. Ehtoollisen aikana kuoro lauloi etiopilaisen Almaz Belhun laulun "Voi Hänen rakkauttaan", johon soitin alkusoiton ja olin mukana kertosäkeessä, joka toistuu laulun loppuosana.
Kuolleitten kiitoksena soitin soolona virren "Oi Isä vanhuudessa".

Päivää jatkettiin kahvihetkellä ja juhlalla, jossa Teijan kanssa esitimme Händelin Largon sekä Erkki Melartinin Canto Religioson. Kiitos osallistuneille ja Autioille, jotka kiittivät jumalanpalveluksen muistosoitosta.

5.6.-10.6.2017 Kannus Ylikannus ja Korpelan kylätalo. Laululeiri jossa opettajana oopperalaulaja, laulupedagogi Mia Huhta. Upea leiri ja jotain jäi minullekin sydämmen taakse eli opin jotain. Lauloin loppukonsertissa Merikantoa eli virren "Kiitos Sulle Jumalani" ja enemmän kansanlaulunomaisen "Laula tyttö". Hieno viikko ja mukavat leiriläiset. Kiitos.

7.7.2017 Raution kirkko, konsertti Rautio viikon merkeissä. Kanttorina Raution kanttorina kesän ajan toimiva Eveliina Ylikoski, joka soitti kosketinsoittimia eli pianoa ja urkuja sekä poikkihuilua ja lauloi, Kauko Erkkilä joka erilaisilla nokkahuiluilla esitti Bachia ja Vivaldia, Veli Ainali säesti ja lauloi kanttorin ammattitaidolla. Itse soitin viululla Vesa Erkkilä Adagion, joka sai uusia ihailijoita Oulusta, Antonin dvorakin Largon, Fauren Cantabilen ja Bullin Paimentytön sunnuntain. Kiitollista yleisöä Raution kauniissa kirkossa oli muutama kymmenen. Mukava konsertti ja kiva saada uusia ystäviä ja tuttavia. Kiitos tästä.

8.7.2017 Alavieskan kirkko ja seurakuntakoti. Kanttoriystäväni Kauko Silvennoisen hautajaisiin oli pyydetty soittajaksi Konsta Jylhän kappaleet Vaiennut viulu ja Suvivirsi. Soidettiin rutiinilla knttori Martti Murtoperän säestyksellä. Sekä esitys että muistotilaisuus oli hyvin Kaukon näköinen.

29.7.2017 Reisjärven Susisaari, Kusti ja Tiina Nymanin serkkutapaaminen. Minun tehtäväni oli Seppo Kivisen, kutsujan pyynnöstä esittää jotain. Mietin mitä esittäisin ja päädyin hyvin aiheeseen sopivaan tapaan eli lauloin 27.7. syntympäiviään viettävälle vaimolleni ja 30.7. olleen Astan päivän merkeissä Merikannon laulun Laula tyttö, a capella. Mukava päivä kaiken kaikkiaan.

30.7.2017 Jokikirkko Niemelänkylän kesätetterilla. Kotiseutuyhdistyksen, Niemelänkylän kyläyhdistyksen ja seurakunnan Jokikirkko toteutui taas tänä vuonna perinteisen kansalaulukirkon tyyliin. Soitin aluksi kansansävelmän Kesälaulu ja lopuksi vielä erikseen Konsta Jylhän Suvivireen. Muutoin Eeva Korhosen kanssa soitimme läpi koko jokikirkon musiikin kirkkoviululla soittaen. Perinteiseen tapaan myös pieni sade taas lämpimän ja kauniin päivän päätteeksi "otti osaa" Jokikirkkoomme. Aina yhtä mukava tilaisuus ja väkeä jumalanpalveluksessa oli paljon.

19.8.2017 Ylivieskan Heikkilän kappeli ja seurakuntatalo Maria. Paavo Similän siunaus- ja muistotilaisuudesta tuli merkittävämpi kuin arvasinkaan. Sain uusia viulumusiikin ystäviä Italiaa myöten. Yksi vuosia sitten surulliseen välien katkeamiseen päättynyt tapaaminen tuli kuitatuksi kyynelin ja anteeksipyynnöin. Kaikki vain siksi, että soittoni liikautti jotain hänen sydämessään ja hän rohkaistui pyytämään tekoaan anteeksi. Musiikilla on ihmeellinen vaikutus. Kaikki vain siksi, että soitin sydämestäni ja annoin Jumalan puhua soitossani. Näin pyrin tekemään aina, sisimpäni puhukoon. Soitin kappelissa Albinonin Adagion kahteen kertaan ja muistotilaisuudessa Sartorin Con te Partiro kappaleen sekä Masonin Sua kohti Herrani ja ihan prima vista virren Herraa hyvää kiittäkää b-sävelmän pienin omanlaisin muunnelmin. Olin tyytyväinen ja kiitollinen tästäkin päivästä ja Inkeri vaimolle jaksamista, elämä jatkuu.

27.8.2017 Merijäven kirkko ja seurakuntasali. 70- ja 75 vuotta tänä vuonna täyttävien merijärvisten juhlajumalanpalvelus ja juhla. Jumalanpalveluksessa pappina Janne Isomaa ja suntiona Antti Sakko. Kanttorina Eeva Korhonen ja minä viulistina soittamassa Rachmaninovin Vocalisen, Fauren Cantabieln, Dvorakin Largon sekä virren Oi Herra luoksein jää sekä  juhlassa Scumannin Träymerei ja Vesa Erkkilän Adagio. Ovat nämä sitten kiitollisia tilaisuuksia. Erittäin paljon uusia kuulijoita sain klassiselle musiikille. Näin päättelen kommenteista.

9.9.2017 Lohtajan kirkko. Nuoret Annika Korte ja Jaakko Kaivosoja menivät naimisiin kirkkohäissä ja tarvitsivat juhlaansa isomman kirkon kuin oman seurakunnan Suvannon kappeli ja niin päädyttiin siis Lohtajan minulle hyvin mieluisaan kirkkoon ja lapsuuskotini naapuriin Jukkolanmäen Navetanvintille juhlaan ja toppaamaan oikein lohtoolaisia pottuja. On ne hyviä ja nämä Jukkolan tytöt osaavat. Kirkossa soitin kanttori Janosz Guilvesin pianosäestyksellä Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan. Tuomo Kälviä toimi vihkipappina ja meillä oli oikein mukavaa hääjuhlassa tutussa navetassa.

8.10.2017 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Jumalanpalvelus, jossa saarnan piti Gideon veli Leo Mehtälä. Sain palvella viuluinen sekä messussa että sen jälkeen lähetyslounaalla. Kanttori Ani Hilliahon kanssa messu aloitettiin Gabriel Fauren Elegialla ja siitä jatkoimme Rachmaninogin Vocalisella sekä virrellä "oi Herra luoksein jää". Messu päättyi soittamaani Arturo Cardeluksen In Memrianiin. Tällä kertaa väkeä oli erittäin paljon. Oikein mukavaa olla kakkoskotikirkossani eli Reisjärvellä. 

15.10.2017 Nivalan kirkossa solistina "Siunaa Suomen maa" -konsertissa. Mukana Olena Mikhailovan johtamat kuorot Nivalan sekakuoro ja Mieslaulajat sekä solistit Henna Haukipuro, Essi Sakko, Kaisa Pihlajaniemi, Risto Oja ja Terho Oikari sekä allekirjoittanut sekä laulajana että viulistina. Pianistina toimi Helmiina Ylikoski ja huiluobligaatot soitti Outi Pudas.
Oli kirkko täynnä kuulijoita ja esiintyminen oli todella mukava kokemus. Soitin Risto Ojan esittämässä Händelin Largossa (On alhoissa maan) viulustemmat ja sekä soitin että lauloin Henna Haukipuron kanssa duettona Franckin Panis Angelicuksessa. Lisäksi olin samoin sekä soittajana, että laulajana mukana kvartetissa Merikannon "Oi kiitos sä Luojani armollinen" kappaleessa, jossa lauloivat lisäkseni Henna Haukipuro, Essi Sakko sekä Risto Oja.

Hieno ilta ja paljon on tullut myönteistä palautetta. Tätä on ilo jatkaa.

3.11.2017 Ylivieskan Suvannon kappeli. Iltamusiikkia pyhäinpäivään. Kanttorit Teija Siirtola ja Eeva Korhonen sekä allekirjoittanut. Väkeä todella vähän eli vajaa 30. Toki "saunailta" verottaa mutta silti tämä tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että seurakuntalaiset eivät vaivaudu tulemaan paikalle kun heille Jumalan Sanaa on tarjolla. No ne jotka olivat saivat kuulla mm kaksi Gabriel Fauren kappaletta Cantabile ja Elegie sekä Rachaninovin Vocalisen ja Lindbergin Vanhan virren taalainmaalta viululle sovitettuina. Emme ehtineet juurikaan harjoitella eli pari kertaa ehdittiin triona laulaa Klemetin Liidellyt oon leivon lailla, Mobergin Nyt pelko pois ja Turpelan Taivaassa minullla on sinut. Siitä tulisi hyvä trio kun vähän ehtisimme tutustua toisiimme.
En haluaisi asiaa tuoda tällä tavalla mutta harmittaa. Ja toisaalta kiitollinen niille, jotka olivat läsnä.

4.11.2017 Ylivieskan Rauhanyhdistyksellä seurakunnan jumalanpalvelus Pyhäinpäivän merkeissä. Luettiin kaikkien vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten ja siunattujen nimet. Monta tuttua oli poistunut ajasta ikuisuuteen ja monelle olen saanut olla soittamassa viimeisen tervehdykseni. Olin mukana tilaisuudessa laulajana Ylivieskan kirkkokuorossa. Paljon väkeä ja kaikin puolin sykähdyttävä tilaisuus.

5.11.2017 Suvannon kappeli Lutherin ja uskonpuhdistuksen merkkivuoden messu. Koottiin Eeva Korhosen johdolla projektikuoro ja lauloimme palvellen seurakuntaamme tuttuja hengellisiä kuorolauluja, osallistuimme vuorovirteen ja messun liturgian musiikkiin. Loppuun esitimme Mendelsohn-Bartholdyn säveltämän kantaatin päätöskoraalin Ach Gott vo Himmel sieh darein. Mukava laulaa osaavieen ihmisten seurassa. Kirkko täynnä väkeä, aivan ääriään myöten.

10.12.2017 Toholammin kirkko messu. Vierailin Toholammilla, jossa kanttori Iiris Rautiolan kanssa rikastutimme seurakunnan jumalanpalveluselämää, josta on tullut runsaasti myönteistä palautetta. Soitimme mm Vesa Erkkilän Adagion, Anton Dvorakin Uuteen maailmaan sinfoniasta Largon, Gabriel Fauren Elegien ja Sergei Rachmaninovin Vocalisen. Olipa uusi kokemus ja myönteinen sellainen. Kiitos toholampilaisille vastaanotosta.

16.12.2017 Suvannon kappeli Sirkka Harjun siunaus- ja muistotilaisuus. Ystäväni Matti Harju soitti noin kuukausi ennen tätä Sirkan siirtyneen ajasta ikuisuuteen. Hän pyysi soittamaan Lindbergin Taalainmaan virren "Gammal Fäbödpsalm från Dalarna". Sen lisäksi hän myöhemmin täydensi kappaleita niin että yhdessä kanttori Teija Siirtolan kanssa esitimme Ilmari Hannikaisen Matkamiehen virren ja muistotilaisuudessa Kari Haapalan säveltämän Äiti-nimisen kappaleen sekä Petri Laaksosen Hyvää matkaa. Oli koskettava ja lämminhenkinen tilaisuus kaiken kaikkiaan. Hyvää matkaa, sanon minäkin.

17.12.2017 Reisjärven kirkko, Kauneimmat Joululaulut. Reisjärven fb-sivuille päivitin seuraavalla tavalla:

Kiitoksia Reisjärven seurakunnalle, tuolle kakkoskotiseurakunnalleni, että sain kellonmäkisenä osa-aikareisjärvisenä olla mukana toteuttamassa ja laulamassa Kauneimpia joululauluja Reisjärven kirkossa sunnuntaina 17.12. runsaslukuiselle laulajajoukolle, kuulijoille.

Erityiskiitos kanttori Annille, kirkkoherra Sanna-Leenalle ja laulaja ystävälleni Hennalle. Oli ilo saada olla mukana ja omalta osaltani palvella seurakuntaa mm tällä Ylivieskan seurakunnan työttömien ja yksinäisten joulu- ja itsenäisyysjuhlassakin soittamallani, kamerakännykällä tallennetulla, Jean Sibeliuksen joululaululla "En etsi valtaa loistoa en kaipaa kultaakaan. Mä pyydän Taivaan valoa ja Rauhaa päälle maan".

Kiitos kaikille kuulijoille, läsnäolijoille ja reisjärvisille

Joulurauhan ja Hyvän Uuden Vuoden toivotuksin

osa-aikareisjärviset Reisjärven Kellonmäeltä.

asta ja tuomo

ps. Sanna-Leenalle lupasin, että jos Luoja suo ensi vuonna laulan soittamani Ahti Sonnisen joululaulun, yhden kauneimmista ja mieleisimmistäni "Rauhaa vain Rauhaa".

Ei minulla tähän mitään lisättävää ole. Oleellisin elämästämme kiteytyy hyvin kirjoittamaani.

25.12.2017 Suvannon kappeli Ylivieska. Jouluaamun Jumalanpalvelus ja matkassa Kirkkokuoron mukana viulu. Kaksi laulua laulettiin ja lopuksi O Valtasen Jouluvirsi joka perustuu tuttuun Enkeli taivaan -virteen. Soiti viululla taustalla tuota virsisävelmää säestyksenä. Ihmiset tykkäsivät kovasti. 

Näin oli vuos saatu esiintymisten osalta päätökseen. Mitä ensi vuosi tuo tullessaan, Herra tietää.

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu