Vuosi 2012

15.1.2012 Ylivieskan kirkko. Messu jumalanpalvelus, joka kuultiin myös radiossa paikallisasemien kautta ja nettijumalanpalveluksena. Väkeä oli kirkko puolillaan eli ylivieskan seurakuntalaiset ovat aktiivista väkeä heti näin vuoden alusta alkaen. Olin palvelemassa omalta osaltani soittamalla Vivaldin, J.S. Bacin, Ecclesin, Loilletin ja P:J: Hannikaisen musiikkia messun eri vaiheissa. Palautteena sain muutaman puhelinsoiton ja nettiinkin tuli muutamat kiitokset. Ilmeisesti valintani oli onnistunut kokonaisuus eli musiikista pidettiin. Näin saan omalta vähäiseltä osaltani olla kansankirkkomme palvelijana rinnallakulkijana - se on tärkeintä minulle.

29.1.2012 Reisjärven kirkko. "Kanttorit ja pojat" -konsertti, jossa tällä kertaa esiintyjina Annukka Palola, Heidi Huhtala, Seppo Tastula, Hannu Niemelä, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut.

Kuvassa vasemmalta Seppo, Annukka, Hannu, Tapio, Tuomo ja pianon takana Heidi.

Jatkoimme keskellä paukkupakkasten sitä samaa tuttua ja turvallista hengellisen laulun ja klassisen kirkkomusiikin perinnettä mikä sai pari vuotta sitten alkunsa Lohtajalla. Konsertin sisältö oli aivan erinomainen ja sisälsi, Gesar Franckin, J.S. Bachin, Primus Leppäsen, Erkki Melartinin, Ilmari Krohnin, Kari Tikan, Sophie Litheniuksen, Olavi Pesosen, Giulio Caccinin, Dietrich Buxtehuden ja Juhani Haapasalon parhaat ja tunnetuimmat teokset. Lisäksi sovituksia oli suomalaisista ja pohjoismaisista sekä sakasalaisista sävelmistä ja sanoituksista. Kokonaisuus oli erittäin onnistunut ja sitä kiiteltiin kovasti. Voin täysin rinnoin yhtyä noihin kiitoksiin. Tämä joukko on tehnyt ihmeen ja kutsuja tulee jokaisen konsertin jälkeen jonnekin seurakuntaan, nyt Himangalle, jonne lupauduimme kesäkuun 17 pnä, jos vain seurakunnalle tämä sopii. Hannu Niemelä tuumasikin, että otetaanpa tavoitteeksi näin aluksi, että käydään jokaisessa seurakunnassa Keski-Pohjanmaalla. Ei kirkkokonsertti tästä parane - kiitos!

11.3.2012 Akustiikka. Ylivieskan kirkkokuoron toivekonsertti. Olin kutsuttuna viuluineni solistiksi mutta ensimmäisen kerran tämän uuden "tulemiseni" aikana jouduin sairauden takia peruuttamaan esiintymiseni. Neljä päivää kestänyt korkea kuume ja köhä sekä nuha veivät miehestä mehut ihan kokonaan. En millään olisi myöntänyt moista todeksi mutta nyt oli pakko. Tapaamme uudelleen uusissa merkeissä.

Alpo Vähäkangas on taitava viulunrakentaja ja kun kyselin mahdollista jousen huoltoa hän kertoi rakentavansa uuden. No hän oli jostakin haalinut bernambucco puuta melkoisen lankun ja siitä alkoi työstäminen. En epäillyt hetkeäkään tämän taitavan rakentajan mahdollisuuksia asiassa. Niinpä 17.3.2012 lauanataina soi puhelin, että nyt olisi toivomani 54-55 gr jousi valmis. Aivan upea tuote. Olin toki nähnyt jo kolme muutakin Alpon tekemää ja nekin noin 60 gr mutta minä pidän keveästä ja muutoinkin minulla on tietty toive jousen suhteen. Nyt ostamani on täydellinen omanlaiseni ja uniikki kappale. LOISTAVA JOUSI. Frossi on hirvensarviluuta ja kansi (liuska) frossissa taas on simpukasta. Kaikki muut ovat heloja ja nuppeja myöten Alpon omia mutta jouhet tulevat edelleen hevosen häntäjouhista. Nekin Alpo toki istuttaa itse jouseen. Nimesin uuden jousen Alpo Vähäkangas opus III. Tähän viulun ihmemieheen kannattaa tutustua mikäli haluatte keskustella mihin ihminen kykenee, kun oikein on taitoa ja halua oppia. Erinomaisia viuluja syntyy ja muita jousisoittimia, uutena siis jouset tulevat samasta "pajasta" - kiitos!

18.3.2012 Ylivieskan kirkko ja Salmiperän kirkkopyhä. Olin mukana auttamassa salmiperäsiä, jossa tuli itsekin muutama vuosi asuttua, nykyisin ihan keskustassa ollaan. Arja Pelkonen pyysi "tohiksi" viuluduettoa soittamaan ja minä lupauduin eli soitimme Konsta Jylhän "Kaikuvat kellot" ja Siionin virren "Suojaavat siipes". Oikein antoisia pieniä ja nättejä kappaleita ja tutustuin Markku Kärkiseen erittäin musikaalisena laulajana. Nättiä laulamista - kiitos tästä kokemuksesta.

4.4.2012 Hiljaisen viiko musiikki-ilta Ylivieskan kirkossa. Jonna Ypyä laulu, Eeva Korhonen urut ja poikkihuilu, Tapio Hirvi sello ja Tuomo Hirvi viulu sekä Raamatun tekstien lukijana vs. kappalainen Veli-Matti Linnanmäki. Väkeä kirkossa ilahduttavan runsaasti eli arviolta noin 250 henkeä. Kolehti meni yhteisvastuu keräyksen hyväksi. Ohjelma koostui todella perinteisestä pääsiäisien ajan musiikista ja oli rakennettu niin että Jeesuksen matkassa olimme koko pääsiäisen ajan. Musiikkinä tällä matkalla oli Bachia, Beckeriä, Webbeä, Loilletia, Couperinia, Kuusistoa ja Vivaldia sekä perinteisiä virsiä ja hengellisiä sävelmiä tälle kokoonpanolle sovitettuna. Saimme aikaan vaikuttavan illan ja samalla voimme todeta, että perinteisellä kirkkokonsertilla on pysyvä paikka ihmisten sydämissä. "Mä laulelen nyt verestä" päätti konsertin ja voimme turvallisin mielin kulkea kohden pääsiäistä.

Mainittakoon, että kahden viikon aikana tähän sarjaan kuuluivat muina konsertteina Jaakko Löytyn ja Mika Nuorvan konsertti veti noin 100 kuulijaa Ylivieskan kirkkoon sekä Esa Ruuttusen ja kolmen sellistin konsertti noin 150 henkeä.

15.4.2012 Messu Ylivieskan kirkossa. Erityisesti olivat kutsuttuina 75 vuotiaat seurakuntalaiset. Soitin Eeva Korhosen urkusäestyksellä Bachin kolme pientä kappaletta ja vainajan kiitoksen yhteydessä erityisesti toivotun Järnefeldtin Berceusen.

20.4.2012 Hautajaisten pyydettynä viulistina Ylivieskan kirkossa. Elsa Kallion siunaustilaisuus oli varsin vaikuttava ja musiikki koostui pyydetyistä kappaleista viulistina allekkirjoittanut ja säestäjänä Eeva Korhonen. Tilaisuus alkoit Schubertin "Ave Marialla" ja jatkui suomalaiskansallisesti Haapasalon kappaleella "Kanteleeni" ja päättyi amerikkalaiseen negrospirituaaliin "Nobody knows". Tyylille uskollisesti nämä esitimme asiaankuuluvalla tavalla. Kokemuksena erilainen ja innostava näin soittajan kannalta.

6.5.2012 Ylivieskan kirkko, sleyn kirkkopyhä. Eeva Korhonen uruissa säestämässä. Soitin Martti Syrjäniemen virsisovituksen virrestä "Mun kotini taivaassa ihana on", "matkamiehen virren" sekä Holcampin aarian. Vastaanotto oli poikkeuksellisen positiivinen. Lasse tuli oikein vartavasten lehtereille asian kertomaan. Olin asiasta kovasti "otettu" mutta en ylpistele asialla vaan nämä soitot ovat osa sitä palvelutehtävää, jonka olen saanut.

22.5.2012 Ylivieskan Törmälässä kansanmusiikkimessun viulistina. Tämä messu on rakennettu tunnetuille kansanlauluille ja Martti Murtoperä toimi "tämmärinä" ja minä viulistina sekä kirkkokuorolaiset hoitivat laulupuolen muiden mukanaolleiden kera. Mukava ilta iltapaloineen kaikkineen - kiitollinen mieli jäi minulle tästä illasta.

17.6.2012 Himangan kirkko. "Kanttorit ja pojat" konserttisarja sai jatkoa Himangan kirkossa. Jälleen kerran tuli todistettua perinteisen kirkkokonsertin voima. Väkeä oli tullut runsaasti vajaat 300 henkeä, josta me esiintyjät olemme erittäin kiitollisia, työmme ei ole mennyt hukkaan. Mukana tällä kertaa olivat Annukka Palola, Heidi Huhtala, Hannu Niemelä, Seppo Tastula, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut. Ohjelma koostui hyvin monipuolisesti kirkkomusiikista sekä ajallisesti että tyylillisesti. Mukana oli niin perinteistä barokkia kuin modernimpaakin tuotantoa. Kiitossanoissa puhuja mainitsi tästä saadun matkaevästä kotiin vietäväksi. Samalla konsertissa halusimme muistaa edesmennyttä Himangan kanttoria Kauko Perkkiö, joka meidät Himangalle kutsui. Kiitokset kaikille, niin esiintyjille kuin kuulijoillekin.

20.6.2012 Ylivieskan kirkko. "Kanttorit ja pojat" kesän toisessa konsertissa Ylivieskan kirkossa ja väkeä kesäisessä illassa taas kiitettävästi. Tällä kertaa laulajina Annukka Palola, Seppo Tastula, Hannu Niemelä sekä sellistinä Tapio Hirvi, urkurina ja pianistina sekä huilistina Eeva Korhonen ja allekirjoittanut viuluineen. Pitäydyimme edelleen entisenlaisessa kirkkokonserttiohjelmistossa. Aina jotain uutta mutta myös tuttua ja turvallista. Kiitokset kuulijoille ja esiintyjille. Teitä on ilo palvella kotikirkossaan.

21.10.2012 Vetelin kirkko. "Kantorit ja pojat" lähti kesän jälkeen taas liikkeelle ja avasi tämän esiintymiskauden. Mukana tällä kertaa kanttoreina Annukka Palola ja Hannu Niemelä sekä kirkkomusiikin opiskelija, urkuri Matti Pohjoisaho sekä pojat Tapio ja Tuomo Hirvi. Ilta oli lämminhenkinen Vetelin kirkossa ja saimme erinomaisen vastaanoton. Onnistuimme hyvin tavoittamaan yleisömme ja saimme hyvää palautetta sisällöstä. Se on tarkoituksemmekin eli puhutella kuuljoita Luojan antamin lahjoin Jumalan Sanalla laulun ja sävelten avulla. Tällä kertaa mukana matkalla oli muutama uusikin teos joiden juuret ovat Lohtajalla Vesa Erkkilän ja Eero Erkkilän kirjoittamina. Lauluperinteestä herätysliikkeiden tuottamaa olivat lähinnä evankelise, vanhoillislestadiolaisen ja heränneiden laulut mutta pääosassa kirkon virsikirja eri sovituksin. Kiitos veteliläisille kuulijoille ja radion kautta konserttia kuunnelleille.

17.11.2012 Kannuksen kirkko. Kaksi päivää Vetelin konsertin jälkeen meidät kohtasi suuri suru. Isämme Esko Emil Hirvi nukkui ikiuneen 23.10. ja meille alkoi uudenlainen aika. "Kanttorit ja pojat" joukon aikanaan koonnut kehotuksen lausuja oli poissa. Tänään sunnuntaina sain olla soittamassa isäni kiitoksen Kannuksen kirkossa. Kiitokseksi soitin hyvin meidän suvulle sopivan "Maan korvessa kulkevi enkelin tie". Osallistuin muutoinkin messuun viuluineni. Muisto elää ja konserttimme jatkuvat, näin Hannu Niemelä hautajaisissa omassa puheenvuorossaan lausui. Hautajaiset olivat hyvin musiikkipitoiset, joissa mukana olivat isän oppilaat Hannu Niemelä ja Lasse Erkkilä ja tietenkin me Tapio ja allekirjoittanut ja isän silmäterä kuoro Arietta. Kumpainenkin erinnomaisia kanttoreita ja musiikin ammattilaisia. Kiitokset kaikille osallistuneille vielä tässäkin.

25.11.2012 Ylivieskan kirkko. Tuomiosunnuntain musiikkipalvelijana sanajumalanpalveluksessa ja kanttorina Eeva Korhonen sekä liturgina Zakarias Onditi sekä kappalainen Tuomo Kälviä puhujana. Soitin J. S: Bachin "Arioson" kantaatista 156, P.J. Hannikaisen "Suojelusenkelin" ja Ahti Sonnisen "Koska valaissee koin tähtönen" sovituksen viululle. Normaali sata juhlavierasta ja sain hoitaa osani hyvin levollisin mielin. Olin oikeassa paikassa ja jotenkin tuntuu, että tässä saa olla jatkamassa isän perintöä - kiitos siitä.

2.12.2012 Kalajoen kirkko. Sain olla mukana toteuttamassa Armas Maasalon adventtivesperiä Kalajoen kirkossa. Tilaisuudesta muodostui erityinen, koskapa sain kokea isäni muiston lukuisissa osanoton toivotuksissa ja lämpö sekä osallisuus olivat todellista hoitoa minulle.

2.12.2012 Ylivieskan kirkko. Adventtivesper kotikirkossani muodostui ikimuistoiseksi. Maarit Nikula Vetelistä ja isäni saivat osakseen Veli Ainalin kanttoritovereille antaman muistolahjan laulun muodossa. Kuorot lauloivat velin johdolla J. S. Bachin "Maan matkaltain kun lähden". Hieno päätös ikimuistoiselle päivälle.

9.12.2012 Kukonkylän kylätalo. Kylän puurojuhla vietettiin kylätalolla ja me viulu- ja piano piiriläisten kanssa esiinnyimme joululauluja soitellen ja laulellen. Lasten kanssa esiintyminen on hauskaa ja monivaiheista. Kiitokset jokaiselle panhuilistille, viulistille ja pianistille.

17.12.2012 Salon Maja, Ylivieska. Joulujuhla laulavalle seurakunnalle sekä heidän tukijoukoilleen. Ylivieskan kirkkokuoron joulujuhla kuuluu jo perinteiseen. Soittaja saa paitsi soppaa ja hyvän mielen osallistumisestaan niin myös hiljentyä kauniin joululauluperinteemme ääreen. Soitimme muutaman joululaulun Martti Murtoperän ja Alpo Vähäkankaan (viuluni sekä jouseni rakentaja) kanssa ja minä perinteiseen tapaan "Taas kaikki kauniit muistot"...siitä se joulu alkaa.

26.12.2012 Ylivieskan kirkko, tapaninpäivän jumalanpalvelus. Olin palvelemassa näin vuoden päätteeksi kotiseurakuntani jumalanpalveluksessa musiikillisena avustajana. Kanttorina toimi Eeva Korhonen ja osallistuin viuluineni virsiin eri tavalla inspiroiden ja esitin kaksi joululaulua viululle sovitettuna eli "Mä kanssa enkelten" ja "En etsi valtaa loistoa". Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille kuulijoille ja lukijoilleni - teitä on ollut paljon. Sinattua tulevaa vuotta ja tämän vuoden, joka kohdaltani oli poikkeukksellinen monestakin syystä, loppua. Jatketaan ensi vuonna hedelmällistä yhteistyötä - kiitos.

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu