20. maalis, 2017

Miljonäärin visiossa ei ole leipäjonoja

Lauantai 21.1.2017 - Tuomo Hirvi

 

Suomessa on viimeiset kolme hallitusta rakentuneet politiikan varaan, jossa tehdään näennäisuudistuksia ja säästöjä. Todellisuudessa kaikki tämänkin hallituksen tekemiset ovat lisänneet byrokratiaa, nostaneet hintoja ja tehneet tavallisen yksittäisen ihmisen elämästä suorastaan helvetillisen epävarmaa. Mihinkään ei voi luottaa.
Verojen laskulla muka lisätään toimeliaisuutta ja ostovoimaa mutta todellisuudessa käy yksittäisen ihmisen kohdalla juuri päinvastoin. Ne jotka tienaavat kymmeniätuhansia vuodessa hyötyvät mutta ne todellisen keskiansion eli noin 1500 e/kk netto ansaitsevat häviävät kaikessa tasaveronluonteisissa korotetuissa maksuissa. Heille 50 euron lääkeomavastuu otettuna heti tammikuussa tarkoittaa, että kolme seuraavaa kuukautta eletään aliravittuna taikka jätetään laskuja maksamatta. Lääkärit ovat paenneet kauaksi kasvukeskuksiin niin, että sairaan ihmisen omavastuut vievät vaikkapa keskiverto 900 e/kk eläkeläisen eläkkeestä reilusti neljänneksen helposti. 
Mitä tästä on seurannut niin maassa eläkeläisten ulosotot ovat räjähtäneet käsiin. Köyhyys lisääntyy räjähdysmäisesti. Valtio, kunnat ja kuntien omistamat yhteisöt ovat myyneet heti ensimmäisen laskun jälkeen laskunsa perintätoimistoille ja muutaman kymmenen euron laskuviiveestä tuleekin kaksinkertainen saman tien ja seuraavana ovatkin laskut ulosottomiehen perittävänä. Alkaa kierre, jossa menee kaikki mahdollisuudet normaaliin elämään. Et saa edes puhelinta kaupasta ostettua halpaan kuukausimaksuun kylkiäisenä.

On käsittämätöntä, että päättäjät eivät ymmärrä, että näillä ja monilla muilla toimilla tämä maa on erittäin suurelta osin saatettu ostokyvyttömyyden tilaan. Eihän se 50 e vuodessa ole paljon mutta sen seurauksena saattaa olla tuhansien eurojen kulu ihmisen arkeen.

Meillä ollaan avattu kaupat lähes ympärivuorokautiseksi paratiisiksi. Alkoholin saatavuutta halutaan lisätä ja on jo näillä kaupan vapauttamisilla lisätty. Myyntiaikoja ei ole ja kalja virtaa. Näennäisvapaudesta on tullut satojen miljoonien lisäkulu tälle yhteiskunnalle ja yksittäiselle ihmiselle inhimillisesti aiheutettu koko elämän pituinen ongelma. Eivät täyskiellot mitään paranna mutta sääntely ja saatavuus auttavat.

Näennäismarkkinatalouden lait eivät näin pienessä kansantaloudessa päde. Kilpailu ei hoita mitään. Tämä liikennehäkkyrärakennelma on yksi, joka on osoitus teorian ja käytännön kohtaamattomuudesta. 
Vaikkapa minä nyt 1.5. eläkeläisenä ajattelin jatkaa työntekoa entiseen tapaan. Mikäli tämä toteutuu niin en jatka. Ei ole mitään järkeä. Eihän se yhden ihmisen 30.000 euron vuositulon poistuminen ostovoimasta ole paljon mutta tähän saakka se on kokonaan palautunut kiertoon. Enää ei näin tule tapahtumaan.

Minusta on hienoa, että vihdoin ollaan joissakin päättäjäpiireissä herätty siihen totuuteen, että päättäjien tavallisen ihmisen arjen tuntemus ja kosketus siihen on kadonnut. 20% rikkaimmista suomalaisista on saanut viime aikojen hallituksilta kansalle kuuluvia pääomia huimat summat. On tehty tulonsiirto maaseudulta metropolien suuntaan ja tämä näyttää vain kiihtyvän. Tulonsiirtojen seurauksena eivät varat palaudu kotimaahan vaan matkustavat enimmäkseen ulkomaisiin kohteisiin.
Vaalilakien mukaisesti edustuksellinen demokratia siirtyy sinne minne ihmisetkin pakkosiirretään. Olisi tuntuva säästö, jos kansanedustajien määrä puolitettaisiin. Emme me tällaista laumaa napinpainajia tarvitse, kun oikeasti valtaa käyttää vain parikymmentä omia etujaan ajavaa päättäjää. Maaseudulla ja köyhällä ihmisellä ei ole enää puolustajaa. Voi olla 1910-luvun lopun aikoja kannattaa muistella tarkkaan. Ne tulevat palaamaan.

Erittäin huolestuttava piirre suomalaisessa yhteiskunnassa on asiantuntijuuden käyttö. Tämä hallitus on käyttänyt vain muutamaa poliittisesti heille sopivaa asiantuntijaa. Jälki on sen mukaista. Parlamentaarinen valmistelu ja laaja erilaisten yhteiskunta- ja talousnäkemysten asiantuntijuus pitäisi palauttaa taas arvokkaaksi tiedon ja päätöksenteon lähteeksi.
Kansanedustajuus samoin tulisi palauttaa edustukselliseksi luottamushenkilödemokratiaksi. Rikas yritysjohtaja ei ole poliitikko eikä yhteiskunnallisesti kovin valveutunut. Se on tämän hallituksen aikana nähty. Hän on riistokapitalisti, jolle ihmisen hyvinvointi ei ole tärkeä vaan tuloslaskelma ja tase. Hänen maailmassaan työntekijä ja ay-liike on suuri mörkö ja kuluerä. Sitä samaa ajatusta hän toteuttaa myös päätöksenteossaan. Valtiontalous on jotain mutta yksittäisen kansalaisen talous ei mitään.

Pitää muistaa, että tulokulma asioihin on aina omasta taloudesta ja kaveriporukasta. Liikenneverkkohankkeen selvitys eli pakkoesitys lienee tulosta sveitsiläisen keittiönpöydän ääressä nautitusta lounaasta. Reisjärven Köyhänperän tiettömän tien takaa ei lähde ratikkalinjaa eikä siellä ole nähty linja-autoa 40 vuoteen.

Eipä tällä kertaa muuta. Tämä maa on henkisessä ja kultturellisessa konkurssissa sekä poliittisesti siirtynyt parlamentarismin diktatuuriin.

tuomo

Liikenne- ja viestintäministeriö on Helsingin Sanomien mukaan ideoinut varasuunnitelman uudelle liikenneyhtiölle.

ILTASANOMAT.FI

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu