10. syys, 2017

Arkirealismia on tuntea vihaa väkivaltaa kohtaan

Minä tunnen aivan älytöntä vihaa, ärtymystä ja suuttumusta ja ties mitä, kun hienosokeriastia on taas tyhjä eikä saa edes aamuviiliinsä sokeria päälle, puhumattakaan sunnuntain riisipuurosta. Harrastan sisäistä vihapuhetta, mitä sillä sitten ikinä tarkoitetaankaan.

Itseäni lepyttääkseni ajattelin laulaa virren taikka kuunnella Finlandian mutta sanoja tarkasteltuani nehän ovat määrittelemätöntä vihaa täynnä. Milloin puhutaan synnistä, jota pitää vihata ja vielä peljätä Jumalaa, ja milloin kansallismielisestä isänmaallisuudesta.

Meillä lainsäädäntö ei tunne vihapuhetta eikä liioin viharikosta. Rangaistusten koventamisperusteena voidaan toki käyttää mutta käytännössä sitä ei juuri koskaan sovelleta. Käytännössä kyse on usein syrjinnästä ja siitä meillä säädetään laissa.

Toinen määrittelemätön puheenaihe on rasismi, josta usein vilautellaan natsismin historiaa sen ilmentymänä. Kyse tässäkin on syrjinnästä eli peruste rangaistuksen koventamiselle.

Etnisin perustein tapahtuva syrjintä on Suomessa kielletty perustuslaissa ja yhdenvertaisuuslaissa mutta kielto ei koske viranomaisten harjoittamaa ulkomaan kansalaisten erityiskohtelua silloin, kun se on lakiin perustuvaa eikä koske yksityisen henkilöiden välisiä suhteita työelämää lukuunottamatta.

Meiltä siis puuttuu vihan ja myös vihapuheen sekä rasismin yksiselitteinen määritelmä. Se on jokaiselle jotakin.

Turun mielettömän väkivallanteon taustalla on uskonto ja sen tulkinta. Se on kiistaton tosiasia. Onko kyse terrorismista niin sekin on jokaisen omassa harkinnassa. Terrorismia ei ole kyetty vielä pitävästi määrittelemään missään. Sitä on yritetty viisaiden keskuudessa usein siinä onnistumatta.

Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että terrorismin tavoite on valta väkivalloin. Vaikeaksi tämän tekee, että koetaan olevan myös jollakin tavalla oikeutettua väkivaltaa ja sotaa. Väkivallan seurauksista oikeutetuksi koetussa väkivallassa ei joudu tilille. Maallikkojärjellä ajatellen minulle kaikki väkivalta on oikeudetonta. Jos aatteensa, olkoon se uskonnollinen taikka ei, edistämiseksi pitää tappaa taikka vahingoittaa viattomia sivullisia niin siitä pitäisi aina kärsiä rangaistus ja tuomita. Näin ei vain aina käy, koska vaikkapa poliisilla on lupa ampua ja ylipäätään surmaamis- taikka vahingoittamistarkoituksessa päällekäyvään ihminen voi käyttää nykykäsityksen mukaan väkivaltaa. Kuitenkin aina on kiistanalaista, että kenellä on oikeus käyttää väkivaltaa.

Vaikka mitään edelläkuvaamistani määreistä ei ole kyetty aukottomasti määrittelemään niin kautta maailmansivu on allekirjoitettu papereita pumaskakaupalla vihapuheen, raisismin ja terrorismin torjumiseksi. Mitä tällä tarkoitetaan, on jokaisen omassa harkinnassa.

Suomeen on pesiytynyt hyvin erkoinen uusi hallintokulttuuri. En tiedä mihin ”perustulakiin” se kuuluu mutta pääministeri pitää puheita kansakunnalle ja kutsuu politiikkoja, puoluejohtajia sopimaan asioita. Viimeksi hän kutsui allekirjoittamaan puoluejohtajia estämään maassa vihapuhe. Ei minulle eikä monelle muullekaan vielä ole selvinnyt mitä he allekirjoittivat.

Kansanedustajana en ikinä olisi moiseen suostunut ellei olisi samalla sovittu, että jokainen kansanedustaja tulee omassa tehtävässään edustamaan ja edistämään laillista yhteiskuntajärjestystä, pitämään suomalaisten ja Suomen edun ensisijaisena kaikessa toiminnassaan ja erityisesti varjelemaan ja vaalimaan suomalaista kulttuuria ja historiallista perintöä. Kaikenlainen muunlainen edistäminen eduskunnassa julistettakoon vaikka sitten vihapuheeksi.

Kun Laura Huhtasaari piti eduskunnassa, sen kyselytunnilla pienimuotoisen puheen tuon allekirjoittamansa paperin ollessa jo kourassa niin pääministeri, sisäministeri, valtiovarainministeri ja kaikki muutkin huokailivat ja hyökkäsivät päälle kuin yleinen syyttäjä. Älytöntä, ääliömäistä ja ties mitä muita pilkkahuutoja on kuulunut turuilla ja toreilla sekä lehdistössä toimittajat ihmettelevät eikö Huhtasaari ymärtänyt.

Minun mielestäni hän ymmärsi. Juuri niin kuten minäkin. Kansanedustajan ensimmäinen tehtävä on huolehtia Suomen hyvinvoinnista suomalaisia kaikin tavoin suojelemalla ja suomalaisuutta sekä henkistä, että materiaalista, kultturellista hyvinvointia edistämällä. Kansanedustaja ja puolueet kaikilla tasoilla pitäkööt huolen, että kaikki voivat elää maassa rauhassa ja turvallisesti käydä koulunsa, tehdä työnsä ja liikkua sekä esittää mielipiteensä. Harjoitettavan politiikan pitää edistää tämän maan parasta. Olipa kyse ulkosuhteista taikka mistä tahansa.

En minä vain tiedä mitä varten nämä muut siellä eduskunnassa istuvat.

tuomo

Musiikkitalon avajaiset - Finlandia Finlandia op.26 (san. V.A. Koskenniemi) Helsingin kaupunginorkesteri Radion sinfoniaorkesteri Sibelius-Akatemian suuri ku...

YOUTUBE.COM

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu