8. helmi, 2018

Arkkipiispa Turkuun - kylmä kirkko Kannuksessa

Meillä on tänään meneillään kirkollinen vaalitoimitus, jossa seurakuntalaisten äänivaltaa käyttää pieni piiri joka ei ole demokraattinen. Tarviiko kirkko demokratiaa on hallinnollinen kysymys ja mielestäni tarvitsee. Tarvitseeko sitten politiikkaa niin ei tarvitse. Tarvitsee kirkkopoliitiikkaa, uskon oppia autuudesta. Nyt kaikki nämä loistavat poissaolollaan.

Kannatan arkkipiispanvaalia seurakuntalaisten demokraattisena vaalina. Ymmärrän kyllä, että kye ei ole presidentinvaalista mutta käsitän myös sen, että arkkipiispa on kirkon keulakuva, sen ääni ja sitä oikeutta hän Turusta käsin käyttää.

Samassa yhteydessä on pakko sanoa, että kirkon eduskunta eli kirkolliskokous myös pitäisi muuttaa seurakuntalaisten, kirkon jäsenten vaaliksi ja voisi tapahtua samalla kun seurakuntiin valitaan päättäjät. Ei tarvita kaksia vaaleja vaan yhdet riittää mainiosti.

Arkkipiispan pestiä tavoittelevat rovasti ja yliopisto-opettaja Heli Inkinen, Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström, kansanedustaja Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma ja lähetysjohtaja Ville Auvinen.

Vaikka olenkin evankeelinen sleyläinen niin missään nimessa en kannata Ville Auvista arkkipiispaksi. Herätysliikkeeni oppi Herran palvelijoiden kelvollisuudesta, teidon viejistä on itseriittoisten miesten aikaansaannos ja kaikki perustelut sen raamatullisuudella ovat tekaistuja. Kun ei kykene yhteistyöhön niin sellaisen paikka ei ole olla kirkon keulakuvana, arkkipiispana.
Björn Vikströmiä en tunne mutta vaikuttaa kovin hurlumhei kiekkokulttuurin kannattajalta mitä hänen lausuntojaan olen lukenut.
Ilkka Kantolaa voisin hyvin olla äänestämässä. Hänellä on mainio muusikkoveli Jouko Kantola, ihan jo siitäkin syystä. Emme jaa poliittista näkemystämme mutta Ilkassa on paljon inhimillisiä piirteitä ja elämänkokemusta. Voisi olla kirkolle erinomainen arkkipiispa.
Tapio Luoma lienee monen mielessä arkkipiispa. Minulle hän on hyvin etäinen persoona. Toki olen joitakin kannanottoja lukenut mutta jämäkkää tekstiä vähemmän. Hänessä on poliitikon vikaa ja opillisena ohjaajana tällainen ei kirkossa ole parasta.

En siis tiedä äänestäisinkö ja ketä äänestäisin. Silti veikkaan, että Tapio Luoma lienee tuleva arkkipiispamme vaikka Kantolan Ilkka olisi minulle hyvin mieluinen. Monestakin syystä.

Ei tämä asia minulla päällimmäisenä kirkon murheena ole viime päivinä ollut vaan Kannuksen seurakunnan tilanne. Seurakunta ei saa työntekijöitä pysymään sorvin ääressä ja johtava viranhaltija matkailee seurakuntamatkoillaan ja kirkko on kiinni, pakastettuna kirkonmäellä.

Kannuksen seurakunnan uutisia tulee seurattua vähän tarkemmin kuin seurakuntien keskimäärin, asettuu samaan kastiin toisen minulle tärkeän kasvuympäristön Lohtajan kanssa. Kotisivuilleni www.tuomohirvi.fi kirjoitin seuraavaa, eikä minun siitä tarvitse perääntyä.

”Viime aikoina silmiin on pistänyt Kannuksessa seurakunnan vakituisten työntekijöiden kovin runsas vaihtuvuus ja erilaiset sijaisjärjestelyt. Hyvähän se tietenkin on, että uusille yrittäjille tarjotaan paikkoja mutta onko se seurakunnan kannalta hyvä asia herättääkin jo toisensuuntaisia ajautuksia.

Talouspäällikön osalta olen erityisen hämmästynyt vaihtuvuudesta. Olen toki tietoinen siitäkin, että seurakunnalla on ilmeinen taloudellinen tarve säästää, kun kirkko keskellä kylää seistä tököttää kylmillään. Onko se järkevää ja miltä se yhteyteensä kutsuvan Kristuksen kirkon maanpäällisenä näkynä näyttää ja tuntuu onkin jo toisen virren väärtti. Tuleeko säästöä vaiko vahinkoa niin siitä voidaan lausua mielipiteitä puoleen ja toiseen.

Henkilökysymykset herättävät aina epäilyksen jostakin syvemmästä ongelmasta. Ei niitä julkisuudessa tule ratkoa mutta ei tämän tapaiseen vaihtuvuuteenkaan tule taipua kyllä ilman hyvää ja perinpohjaista selvitystä syistä, sysistä ja sepistä.

Toivon Kannuksen seurakunnalle ja sen kovasti paljon matkailevalle rippikoulu- ja seurakuntaväelle antoisia matkoja ja Jumalan suurta siunausta. Meillä Ylivieskassa kotikirkko kosken partaalla ei ole pimeänä eikä kylmänä vaan se on raunioina.”

No kirkko meille rakennetaan ja Kannuksessakin kesä tulee mutta urut lienevät korjauksen tarpeessa pakastuksen jälkeen. Miten sitä isännät ja emännät ennen sanoivatkaan. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu