10. huhti, 2018

En näe tätä kovinkaan hyvänä kehityksenä

Tämä ei ole pelkästään hyvä asia. Meillä on ollut musiikissa kaksi toisistaan poikkevaa väylää harrastaa ja toisaalta oppia musiikkia niin, että se voi johtaa ammattiin.

Kansalaisopiston kaltaiset laitokset ovat olleet tapa oppia paineettomasti ja edetä vaikka mihin sfääreihin. Musiikkiopistolaitos on mielestäni ollut siinä mielessä väylä opiskella enemmän kartuttaen koulun tapaan tietojaan ja taitojaan kokonaisvaltaisemmin ja tavoitteellisemmin.
Olen käynyt musiikkiopiston tentteineen enkä kokenut mitenkään painostavana. Nykyisin olen vuosia opettanut kansalaisopistossa ja aiemmin musiikkiopistossa. Molempia väyliä oppilaitani on edennyt musiikin ammattilaisiksi.

Me kansalaisopistolaiset saamme edetä just omaan tahtiin ja sammuttamatta musiikillista intohimoamme ja paloamme. Näen erittäin tärkeänä, että näin olisi jatkossakin. Meidän tehtävämme on ylläpitää ja olla oppilaalle tukena harrastuksessaan. Musiikkiopistojen tehtävä tulee olla enemmän tavoitteellinen musiikillinen kokonaisuus.

Pelkäänpä pahoin, että tämäkin uudistus on taas tason lasku. Olen kuullut, että jo nyt on havaittavissa musiikkioppilaitosten koulutuksessa oppilasaineksen "kevyttä oppimistasoa" vastaavia hakuprosesseja. Ennemmin taikka myöhemmin tämä maailman parhaaksi arvioitu oppimisjärjestelmä kostautuu ammattilaisuuden jatkomahdollisuuksia mitatessa muualta tulevien soittajien, laulajien ja muun koulutetun väen kanssa.

Ei arvioinnit ja oppimistulosten vertailu ole mitään muuta kuin opiskelijalle itselleen tärkeä työkalu uransa suunnitteluun.

tuomo

YLE.FI

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu