18. loka, 2018

Oulaskankaan pitkittynyt itku ei helpota

Seutukunnassamme keskustellaan taas Oulaskankaan aluesairaalan tulevaisuudesta.

Olen sen "satakertaa" todennut, että tämä asia johtaa siihen mitä laki ja päivystysasetuksessa sanotaan. Meillä vain valitettavasti tässä jokilaaksossa lietsovat etenkin toimittajat väritettyihin uutisjuttuihinsa väärää vihaa Valviraa eli valvovaa viranomaista kohtaan. Poliittisin päätöksin tietyn Oulu vetoisen agendan pohjalta tähän on tultu. Sen korjaus tapahtuu vain agendaa muuttamalla.

Muutama vuosi sitten, kun aloin tätäkin asiaa selvittää ja samalla myös muita väitteitä Oulun autuaaksi tässä seutukunnassa tekevästä kumppanuudesta, kohtasin juuri sen totuuden minkä arvelinkin sen olevan. Toimittajien lietsomat jutut täkäläisissä lehdissä olivat vahvasti tunnepitoisia eivätkä perustuneet oikein mihinkään todelliseen. Kun tätä ja myös koulutusasiaa tuntikausia ja kymmenin puhelinsoitoin sekä tapaamisin selvittelin, niin kysyin jokaiselta aluksi, että onko tässä asiassa oltu tältä suunnalta yhteydessä. Poikkeuksetta vastaus kuului: "Olet ensimmäinen joka sieltäpäin asiasta jotain kysyy". 

Kalajokilaakson seutukunnan ensimmäinen ehto oikeasti kestävälle palvelukokonaisuuksien pohjalle on tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat. Meidän on turha apuja odottaa jos olemme "väärässä seurassa" taikka rakennamme huhupuheille. 

Keskusta rp  poliittisine lehmänkauppoineen on yksi suuri mätäpaise maakuntien terveyspalvelujen alasajossa. Virkamiehiä on helppo syyttää, kun poliittinen linjaus saa aikaan maakuntien keskusten ulkopuolisten alueiden palveluissa katoa. 

Oulaskangas on yksi monista maamme vastaavista palvelukokonaisuuksista, joka kohtaa päivystysasetuksen ja lain tällä tavalla kuin nyt mennään. Valvira ei voi asialle mitään muuta kuin toimia näiden viitoitusten mukaisesti. Hallituksen linjaus on tuhota aluesairaalaverkosto ja keskittää suuriin maakunnallisiin yksiköihin.

Mitä pitäisi tehdä niin poistaa juurisyyt ja muuttaa maakuntasote paikallissoteksi uudella asetuksella. Keskusta-Kokoomuslaisella hallituksella ei haluja tähän ole.

Valta ei tue palvelua vaan politiikkaa.

Tähän asiaan perinjuurin perehtyneenä

tuomo

YLE.FI

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri yllättyi, kun se kuuli, että ministeriön poikkeuslupa Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan jatkamiselle ei kumonnutkaan aiempaa lakkauttamispäätöstä.

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu