8. huhti, 2019

Perussuomalaista vaalivoittoa on helppo ennustaa

Alman julkaisema tämän päiväinen gallup tuo mielenkiintoisia mielleyhtymiä vuoden 2011 vaaleihin ja gallupeihin. Jotenkin muistuttavat kovasti toisiaan.

Kun katsotaan gallupit ennen vaaleja 2011. Tuolloin perussuomalaisia oli eduskunnassa viisi edustajaa ja vaalien jälkeen 39 edustajaa. Pikkusen vähemmän kuin nykyisin perussuomalaisia kansanedustajia eduskunnassa näin ennen vaaleja.

Taloustutkimus ennusti pitkään jatkuneen nousun maaliskuussa v. 2011 päätyvän noin 15 %:n. Vaalitulos oli 19,1 %.

Nyt tuo nousukäyrä näyttää vieläkin jyrkemmältä johtuen siitä tavasta millä puolue hajotettiin. Perussuomalaiset ovat saaneet äänensä kuuluviin, kiitos Kokoomuksen, Keskustan ja vihervasemmiston. Toki Perussuomalaisilla on aivan uskomattoman hyvä selkokielinen kampanja jossa puhutaan just sitä kieltä ja asiaa mistä ihmiset puhuvat. 

Nousu on nyt tänään julkistetun Alman gallupissa todella jyrkkä ja nyt tuo nousu taitaa vain jyrketä vaalipäivään mentäessä. Riippuu miten puolue masinoi vaalipäivän äänestäjien herättelyn. Reslistinen ennuste päätynee jonnekin 20%:n tietämille.

V. 2015 tilanne oli samanmoinen eli Perussuomalaisten gallupluvut 2,5 - 3 % aliarvioivat lopputuloksen vaikka hyvin tiedettiin toki että edellisen vaalien kaltaista jytkyä ei ole tulossa niin silti tämä gallupaliarviointi jatkui. 

Asiaa tietysti voi miettiä miksi. Minulla on yksi selitys. Gallupeilla tehdään politiikkaa.

Keskustan osalta tilanne gallupeista vaalipäivään on päinvastoin. Gallupluvuista voi surutta ottaa 2-3 % pois. Sen verran ne ovat erehtyneet miltei aina ja ennakkoäänten osalta suurinpiirtein saman verran. Muiden puolueiden osalta viimeinen gallup pitää lähes 1 %:n tarkkuudella.

Perussuomalaisten on katsottu vievän "keskustalaisia ääniä" mutta tällä kertaa äänten luovuttajina lienevät sekä Siniset, Kokoomus että Keskusta ja nyt myös SDP on liittynyt ääntenluovuttajien joukkoon.

Kokoomus, Keskusta ja SDP olivat suuria häviäjiä tuolloin vuonna 2011. Keskusta putosi 7,4 % , SDP 2,3 % ja Kokoomus 1,9 %. Nyt luvut tulevat olemaan isommat ja mies/naistappiot suuremmat

Mielenkiintoiset vaalit tulossa ja varmuudella hallituspuolueiden roima tappio. Keskusta tekee rekordin ja Kokoomuskin taitaa olla aivan siinä kannoilla.

Vaikka Perussuomalaiset eivät tunnu kelpaavan kenenkään hallituskumppaniksi niin silti väitän, että sen vaikutus tulee olemaan politiikkaan paljon kokoaan suurempi. Se on sitä jo nyt.
 

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu