3. touko, 2019

Törkypalaute tulee koetusta ja luetusta

Merkillistä tämä Iltalehden päätoimittajan teksti. Lehdistön- ja sananvapauden päivänä päätoimittaja ottaa ja puolustaa lehdistöä kertomalla kuinka ala-arvoisia, väritettyjä uutisia kirjoittavat toimittajat saavat palautetta. Hän nimittää sitä törkypalautteeksi.

Törkyjuttuja oikeasti kirjoitetaan tämän päivän uutisiin. Vaikkapa Donald Trump Suomen lehdistössä tuottaa jatkuvasti toimittajien kirjoittamaa mielipideuutista. Tietoa niistä ei löydy oikein edes siteeksi. Oikean tiedon saa somesta ja vaihtoehtomedioista. Maahanmuuton taloudellisesta suomalaista kulttuuria muuttavasta ilmiöstä analyyttistä journalismia ei ole missään. Miksi? No kun intellektuelli suvaitsevaisto ja toimittajat ovat nimittäneet sen vihapuheeksi. Heille totuuden uutisoiminen ei ole kovin mieluisaa puuhaa. Onneksi on some ja vaihtoehtolehdistö. Tietoa on oikeasti saatavilla.

Mihin tämä päätoimittaja tällä voivottelullaan pyrkii niin ehkä hän hakee sääliä rankalle mielipideuutistoimittajan työlleen. Ehkä toinen ajatus on turvata business. En tiedä.

Mikä oikeasti uhkaa sanan- ja lehdistönvapautta niin se on lehdistö itse ja sen luoma sensuuri sekä kuva huonoista ja törkeistä lukijoista. Kun pääministeri piti puheen niin hän haki syyllisiä huonoon politiikkaan eli talouteen siitä, että eläkeläisiä ja työttömiä on liikaa. Ihme ja kumma ettei sanonut, että meillä on törkeän huono ja laiska kansa. Syy ja seuraus eivät kohdanneet. Euro, vapaa liikkuvuus ja eu eivät poliittisten päätösten ohella hänelle tulleet mieleen. Keskusta koki puheenjohtaja-pääministerin mielestä rökäletappion siksi, että hallitusvastuu painoi. Ei siksi, että tehtiin huonoa politiikkaa. Mitä palautetta odotettiin. Ei kai tuosta voittajafiilistä saa kuin itsepetoksella.

Lehdistö puolustaa itseään ja businestaan, ei sanan- eikä lehdistönvapautta, heidän väritettyjen ja sensuoitujen juttujensa eli tietojensa lukijat haukkumalla.

Suomalaisen lehdistön- ja sananvapauden myytti on siinä, että sitä ei saa arvioida eikä se siedä kritiikkiä. Onko meillä julkinen keskustelu vapaata ja monipuolista. Ei ole. Perusteluksi riittää se, että valtamediat julkaisevat etusivun ilmoituksena luotettavan ja vastuullisen lehdistön luettelon itsestään. Busineksella on hätä. Ne muut ovat sitten niitä epäluotettavia. Tätä kutsutaan oikeasti totalitääriseksi sensuuriksi.

Kun cityvihreävasemmisto ei ole eduskunnan enemmistö niin se pitää myös uutisoida niin. Kun ilmastonmuutos ei ole Suomen suurin ongelma, niin se pitää myös uutisoida niin. Miksi ei uutisoida? Siksi, että lehdustö ja toimittajat ovat ottaneet roolin politiikassa.

Meillä on menossa kulttuurivallankumous, joka muuttaa suomalaisuutta puhumalla globaalista ja väittämällä meidän kuuluvan länteen. Moniarvoisuus ja ylipäätään arvot sekä suvaitsevaisuus mitatataan menestyksessä ja rahassa. Risti kirkon seinästä otetaan pois ettei vain globaali hermostu. Tieto ei ole valtaa vaan sopivaksi katsottava tieto.

Lehdistön- ja sananvapauden kulmakivi on itse ihminen. Hän näkee, kokee ja tuntee. Jos lehdistö väittää tätä tunnetta, kokemusta ja näkemystä vääräksi rajoittamalla sen julkituloa, niin vika ei ole lukijassa vaan tekstin kirjoittajassa. Kun vaaditaan tasokasta ja toisia arvostavaa keskustelua niin tarkoitetaan, että älä vain kerro totuutta taikka mielipidettäsi.

Toimittajat, julkishallinnon virkamiehet ja poliitikot, te vastaatte julkisesta sanasta ja päätöksistä. Teidän on valta ja vastuu. Olette palautteenne ansainneet. Aina.

Some ja ns vaihtoehtolehdistö on seuraus. Ei syy.

tuomo

ILTALEHTI.FI

Julkisesta puheesta seuraa nykyään niin törkeää palautetta, että se vaikuttaa pahimmillaan siihen, mitä ihmiset haluavat ääneen sanoa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi.

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu