30. touko, 2019

Talouskasvu ja kotimainen kysyntä ei tue väitteitä työllistyneestä Suomesta

Tämän aamun uutisissa oli talouttamme hyvin syvästi koskettava uutinen. Yksityinen kulutus on romahtanut alkuvuonna  Talouskasvu on ollut paljon vähäisempää kuin on annettu ymmärtää.

Sekään ei vielä yllätä mutta se on erittäin huolestuttavaa, että kotimaisen kysynnän hiipuminen kansainvälistä laman syventyessä olemme suurissa ongelmissa. Olen tästäkin kirjoittanut useita blogeja. Suomen kansantalouden kivijalka on kotimaisesta kysynnästä huolehtiminen.

Vientiteollisuus menee maailmantalouden mukana kunhan rahoitusmekanismit kotimaassa toimivat, yhteiskuntarauha säilyy ja ennustettavuus tulevasta on edes jollakin tasolla. Nykyään yrityten rahoituksesta suuri osa toki tulee kansainvälisiltä markkinoilta.

Kun kotitalouksilla ja perheillä menee huonosti eli heidän tulojaan on leikattu ja supistettu aivan tolkuttomasti niin näinhän siinä käy, että säästämällä tätä maata ei hyvän kierteessä pidetä. Kokoomuslainen talousoppi on ihan tuulesta temmattua taitamattomien yhteiskuntatieteilijöiden oppia. Joku Aki Kangasharju säästö- ja leikkausoppeineen ei näe ollenkaan suurta kuvaa vaikka taitaa toki hyvin tuloslaskelman lukemisen. Meillä velka on ollut kansantalouden kritiikin ja huolen ydintä vaikka se on vain väline hoitaa kysyntää. Toki byrokratiaan syydettynä velkaraha menee kankkulan kaivoon. Byrokratiaa ei näissäkään hallitusneuvotteluissa olla leikkaamassa vaan lisäämässä keskustalaisen maakuntahallinnon kautta vaikka kuinka toista yritetään väittää niin byrokratia ja hallinto kasvaa uudella portaalla ja se on täysin väärä velanoton kohde.

Kotitalouksien velat ovat nousseet enemmän kuin mitä valtionvelanotto on vähentynyt. Se on erittäin huolestuttavaa eikä siihen näissä hallitusneuvotteluissa ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Perhepolitiikka ja kuntatalous eivät ole hallituksen erityissuojelussa.

Jos muutosta tämäkään hallitus ei kykene tekemään enemmän ihmisen eli suomalaisen suuntaan kaikessa ajattelussa niin silloin ilmasto- ja maahanmuutopoliittisin opein tämä maa tuhotaan täydellisesti.

Kun joku joskus tämän tajuaa niin yhteiskunnan uudelleenrakentaminen on valtavan työläs juttu. Rakenteelliset kaikki päätössuunnat näyttävät menevän kohden Euroopan liittovaltiota. Huolestuttavaa.

Tasavaltainen hallintokaan ei ole kovin vahvoilla. Näin jälkikäteen voin sanoa, olin siis oikeassa. Meitä on hallittu Juha Sipilän parlamentaarisen diktatuurin raakoilla pelon otteilla. Minulle diktatuuripyrkimykset paljastuivat lopullisesti "puheesta kansalle", joka keskeytti jopa Ylen lähetykset. Kirjoitukseni aiheesta löytyy blogeistani.

Uuden hallituksen neuvotteluprosessissa sama pyrkimys Keskusta rp:ssa näyttää jatkuvan. Keskustalainen maakuntahallintokeksintö on viheliäisin harha mitä tiedän. Maa tulee liittovaltion omaisena eriytymään kehittyviin ja kehittymättömiin alueisiin. Niiden osana kunnat menettävät itsehallintonsa ja päätöksenteko ei huolehdi kansalaisistaan vaan aluehallinnostaan. Mennään kohden keskitettyä hallinnollista ja talouselämän rakennetta ja vahvaa byrokratiaa.

En olisi uskonut "maalaisliittolaisen" ideologian juuren koskaan taipuneen tällaiseen.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu