28. elo, 2019

Ei ollut ääniharavaksi kansalaispuolueesta eikä tähtiliikkeestä

Otsikossa kirjoitin provokatiivisesti kahden puolueen nimen pienellä, toisen jopa "kutsumanimellään". Miksikö. No niin pieniksi ja olemattomiksi ovat näiden kahden Paavo Väyrysen luomuksen aikaansaannokset politiikassa jääneet, vaikka intoa ja kannatusta oli jossakin vaiheessa lähes 10%:n verran. Se sulatettiin riitelyyn ja henkilökohtaisiin ambitioihin ja eduntavoitteluun tuosta vaan. Siinä syntyi enemmän oikeudenkäytöllistä "kirjallisuutta" ja oikeusoppineiden laskuja kuin poliittista historiaa.

Tulkinta on toki täysin omani.

Parhaiten nykytila näiden kahden osalta selviää Väyrysen omilta sivuilta www.paavovayrynen.fiKansalaispuolueen sivuja ei ole päivitetty näköjään pitkään aikaan eikä julkisuudessa ole juurikaan näkynyt mitään toimintaan viittaavaa. 

Minulle uutinen toki oli sekin, että Väyrynen itse ei ole enää Seitsemän tähden liike rp:n jäsen. Kansalaispuolueen osalta hän kertoo sen olevan kaapattuna eikä hän ole senkään jäsen.

Väyrysen poliittinen historia on tunnettu lähinnä keskustalaisena taikka maalaisliittolaisena historiana. Sekä tähtiliike, että kansalaipuoluelainen ajatus on tätä jatkumoa. Suomen Keskusta rp kun ei enää edusta niitä arvoja joista se juurensa on saanut. Keskustalaisuudessa ei ole maauskoa eikä maakunnallistakaan uskoa jäljellä kuin vallankäytön vaativan maakuntahallinnollisen tavoitteen verran.

Väyrynen ajautui tähän "puolueleikkiin" eikä siinä leikissä ole pysynyt kärryillä enää pitkään aikaan muuta kuin sisäpiiriläiset, jos heitä ylipäätään on olemassakaan. En tiedä mutta ainakaan kahden uuden perustamansa puolueen poliittinen historia ei ole kovin merkittävä.

Mistä tämä kaikki kertoo niin siitä, että kiukuttelemiseen ei kannata perustaa minkään uuden taikka vanhan puolueen tulevaisuutta. Sillä pitää olla sekä aatteellinen pohja, että luja kiinnittyminen kannattajiinsa. Paavo Väyrynen on kiistatta ansioitunut politiikassa ja näitä viime aikojen "harharetkiä" lukuunottamatta yksi merkittävimmistä politiikan ymmärtäjistä ja sisäpiiriläisistä. Sivujensa mukaan hän valmistautuu sitoutumattomana eduskunta- ja presidentinvaaleihin 2023 ja 2024. Kova on poliittisen aatteen palo.

Kansalaispuolueen osalta on paljon hiljaisempaa. Otsikoita ei ole eikä puolueen sisältäkään kuulu edes sitä kuuluisaa "kurahdusta". Lieneekö "kaapatun vallan" hinta yllättänyt puolueen. 

Väyrynen on kyllä sikäli oikeassa että keskustalaisille juurille odotetaan joko Keskusta rp:n paluuta taikka uutta vahvaa liikettä.

Uusimpien puolueiden gallup-kannatuslukujen mukaan Perussuomalaiset rp on tukevasti maan suurin puolue. Eikä mikään ihme kun puolueessa puhutaan suomenkieltä ymmärrettävästi ja niistä asioista joista ihmiset tässä maassa puhuvat ja päivittäin elämässään kohtaavat.

Keskusta rp on noin kymmenen prosentin (10%) puolue, ja kuihtuu kuihtumistaan. Kun lähtee kansanliikkeen tukevalta pohjalta pääomien omistajien asiainhoitajaksi niin siinä pelissä ei isäntien äänellä ole mitään merkitystä. Silloin puhuu raha, kansainvälinen raha ja valta.

Liike Nyt on eduskunnallinen, kansanvaltaisen vaalin yhden kansanedustajan liike ja järjestäytymässä puolueeksi. Siinä liikkeessä ei Paavo Väyrynen ole mukana vaan sen sielu on Hjallis Harkimo. Miten puoluehanke Liike Nyt:ssä etenee, on siitä kiinni miten se saa ja tavoittaa maakunnallisen Suomen eli löytyykö "puolueelle" oikeasti maakunnallista sisältöä. Muutoin tämäkin liike elää yhden miehen elämää. Lähtökohdat ovat ehkä reaalisemmat kuin näillä kahdella Väyrysen perustamalla ja hylkäämällä liikkeellä tällä hetkellä. 

Politiikka on aina mahdollisuuksien taidetta. Hukkasiko Kansalaispuolue ja Seitsemän tähden liike työkintaansa vai nukkuvatko ne "ruususen unta". Jää nähtäväksi.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu