11. tammi, 2020

Luottamus politiikassa on pakotettua parlamentarismia

Edellinen hallitus kaatui luottamuspulaan ainakin kaksi kertaa. Minua on mietityttänyt mitä tällä poliittisella luottamuksella tarkoitetaan ja kenen pitäisi luottaa ja mihin.

Kun minä äänestän jonkin puolueen ehdokasta taikka ylipäätään ehdokasta luottamustoimeen taikka tehtävään niin oletan että voin luottaa siihen, että hän ajaa niitä asioita joita hänen kerrotaan tai hän kertoo ajavansa. Hänen luottamusasemansa perustuu tähän, ei mihinkään muuhun.

Mutta kun pääministeri muodostaa hallitusta hän puhuu myös luottamuksesta. Mikä tämä luottamus on mistä hän puhuu. Ei siinä ainakaan näy enää juurikaan jälkeä siitä luottamuksesta jonka minä annoin. Toki parlamentarismiin kuuluu päätösvalta ja valta eri tasoilla mutta hallitus tässä maassa lopulta käyttää sitä luottamusta, jonka on kansalta saanut.

Hallitusneuvotteluiksi sanotuissa syömingeissä ja juomingeissa sovitaan taikka pakotetaan sopimukseen, jossa ei enää ole paljonkaan jäljellä niistä asioista joiden hoitamiseen annoin luottamukseni. Ei voida puhua luottamuksesta vaan ainoastaan suuremman oikeudella pakottamisesta. Luottamuksen antanut äänestäjä on tässä vaiheessa jo ajat sitten unohtunut. Neuvottelupöydässä pyörii erilaisia intressipiirejä, joilla ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa.

Ei pitäisi puhua luottamuksesta vaan kaupankäynnistä millä ostetaan ja myydään valtaa.

Jotta tällaisesta lehmänkauppaluottamuksesta, joka rakentuu vallalle päästäisiin meillä pitäisi olla äänestäjinä paljon enemmän tietoa aatteellisesta pohjasta jolle puolueet rakentuvat. Kun hallitusta kootaan niin pitäisi sopia aatteellisista linjoista, päämääristä sekä kehityksestä ja tavoista miten tätä maata ja sen kansaa viedään parempaan. Yksityiskohtaiset hallitusohjelmat ovat silkkaa lehmänkauppaa pullollaan. Siellä on myyty maat ja mannut.

Kun kansanedustuslaitos eli eduskunta äänestää niin sielläkään ei antamani luottamus näy millään tavalla. Hallituksessa olevat puolueet äänestävät täysin vastoin antamaani valtaa ja aatetta kunhan saavat olla vallassa. Yksittäinen edustaja pakotetaan painamaan just sitä nappia mitä on vallassa pysymiseen vaadittu. Jos et paina saat rapsut.

Pakotettu parlamentarismi on monoliittista diktatuuria ihan oikeasti. Kansalle ja ihmisille tärkeät osaset voidaan kaataa surutta kunhan ydinasia eli valta pysyy tietyillä intressipiireillä ajamassa heidän semansa vahvistumista.

Demokratia ei ole enää demokratiaa kun ei ole aatetta.

Aatteettomat hallitukset ja niiden puolueet ovat tälle maalle olleet vahingoksi. Pääomien ja markkinavoimien Suomessa valta on sillä, jolla on eniten pakotettuja ja lehmänkauppoihin kytkettyjä kavereita.

Pessimisti ei pety on parasta mitä keskustalainen aate on viimeisen kymmenen vuoden aikana suoltanut. Pessimisti tosiaan ymmärtää aina häviävänsä pelin.

tuomo

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu